Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yazı, dünya genelinde kaydedilen "en sıcak yaz" olarak tarihe geçti. 

Copernicus'un açıklamasına göre, Ağustos 2024 ayı, 1991-2020 yılları arasında belirlenen referans sıcaklık ortalamasının 0,71 derece üzerinde seyrederek, küresel çapta bugüne kadar yaşanmış en sıcak Ağustos ayı oldu. 

2024 yaz ayları, yani Haziran ile Ağustos döneminde ölçülen sıcaklıklar, 1991-2020 dönemi ortalamasının 0,69 derece üzerine çıktı. Bu sıcaklık artışı, 2023 yılındaki rekoru 0,66 dereceyle geride bıraktı. 

Böylelikle 2024 yılı, küresel olarak "en sıcak yaz" unvanını elde etti.

Yaz 1 

Avrupa’da da 2024 yazı, 1991-2020 ortalamalarına kıyasla 1,54 derece daha sıcak geçti ve 2022 yılındaki rekoru, 1,34 derecelik farkla geride bırakarak en sıcak yaz oldu. 

Avrupa ve Diğer Bölgelerde Durum 

Avrupa genelinde sıcaklıklar özellikle güney ve doğu bölgelerde yükselirken, kuzeybatı Avrupa'nın bazı bölgeleri, İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda, Portekiz'in batı kıyıları ve Norveç’in güney kesimlerinde ortalamanın altında kaldı. 

Avrupa dışında, Antarktika’nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, Kuzey Afrika, İran, Çin, Japonya ve Avustralya'da sıcaklıklar ortalamaların üzerinde kaydedildi. Buna karşın, Rusya'nın doğusu, Alaska, ABD’nin doğu bölgeleri, Güney Amerika’nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı. 

Yaz 2

2024 yazı ayrıca Avrupa’nın batı ve kuzey kesimlerinde daha yağışlı geçerken, Akdeniz ve doğu Avrupa bölgelerinde kuraklık görüldü. 

"Daha Kötü Sonuçlar Doğabilir" 

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, "Son üç ay içerisinde dünya, tarihinin en sıcak Haziran ve Ağustos aylarını, en sıcak günü ve en sıcak yazını yaşadı. Bu rekor sıcaklıklar, 2024'ün en sıcak yıl olma ihtimalini artırıyor. Sera gazı emisyonlarını azaltmak için hemen harekete geçilmezse, bu yaz karşılaştığımız sıcaklıkla ilgili aşırı olaylar, insanlar ve gezegen için çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir" ifadelerini kullandı. 

Yaz 3

Musk’tan Şok İtiraf: X, Brezilya Yasağını Neden İhlal Etti? Musk’tan Şok İtiraf: X, Brezilya Yasağını Neden İhlal Etti?

2024, "En Sıcak Yıl" Olabilir 

Copernicus'un raporunda ayrıca, 2024 yılının tarihteki "en sıcak yıl" olma olasılığının giderek yükseldiği belirtildi. 

Kaynak: AA