Mart ayında mevduat faizi, yıllık bazda yüzde 39,18’e ulaşarak tam 52 ay sonra ilk kez enflasyonun üzerinde bir reel getiri sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, söz konusu dönemde yatırımcısına en çok kazandıran finansal araç mevduat faizi oldu.
Mart ayında TÜFE baz alındığında, diğer yatırım araçları yatırımcısını zarara uğrattı. Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 5,05, dolar yüzde 16,14, avro yüzde 16,65 ve BIST 100 endeksi yüzde 18,35 oranında değer kaybı yaşattı. Buna karşılık, brüt mevduat faizi yüzde 0,78’lik reel kazançla öne çıktı.
Mevduat faizleri, Ekim 2020'den bu yana ilk kez yıllık enflasyonun üzerinde getiri sunarak dikkat çekti.
"Bankalar Yüksek Faizle Kaynak Topladı"
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Çaşkurlu, ekonomi yönetiminin yürüttüğü enflasyonla mücadele politikalarının etkisinin TÜFE verilerine yansıdığını ifade etti.
Çaşkurlu, mevduat faizlerindeki artışın enflasyondaki düşüşle paralel seyrettiğini belirterek, “Ekonomi yönetimi, yaşanan iç ve dış ekonomik gelişmelerin ardından yatırımcıları altın ve döviz gibi klasik güvenli limanlardan uzaklaştırarak Türk lirasına yönlendirmeyi başardı. TCMB ve BDDK’nın koordinasyonuyla bankalar, yüksek faiz oranlarıyla fon toplamaya başladı” şeklinde konuştu.
Mart ayında mevduat faizlerinin, uygulanan stopaja rağmen reel getirisiyle yatırımcısını memnun ettiğini vurgulayan Çaşkurlu, uzun bir sürenin ardından mevduatın yeniden enflasyon karşısında kazanç sağladığını söyledi.
Söz konusu olumlu tablonun sürdürülebilirliğini değerlendirmek adına, yılın ikinci çeyreğinin sonunda yeni bir analiz yapılmasının yerinde olacağını belirten Çaşkurlu, “Trendin devam edip etmeyeceğini görmek için gelişmeleri dikkatle takip etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.