ABD, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin çöküşü sonrası kimyasal silahların güvenliğini sağlamak için diğer Orta Doğu ülkeleriyle iş birliği yapıyor. Amerikan basın kuruluşu Axios’un haberine göre, Biden yönetimi, klor gazı gibi kimyasal silahların "yok edilmesi veya güvence altına alınması" için bölgesel ortaklarla çalıştıklarını açıkladı.

Kimliği açıklanmayan bir ABD’li yetkili, “Malzemelerin kimsenin eline geçmemesini ve güvenli şekilde kontrol altında tutulmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Yetkili ayrıca Biden yönetiminin, Suriye’deki muhalif gruplarla düzenli iletişim halinde olduğunu belirtti.

Esed rejimi, 2013’te Doğu Guta’da gerçekleştirilen kimyasal saldırıda 1400’den fazla sivili katletmiş ve bu olay uluslararası toplumda infial yaratmıştı. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) raporları, Esed rejiminin 2017 ve 2018’de de kimyasal silah kullandığını ortaya koymuştu. Bu tespitler sonrasında Suriye’nin KSYÖ’deki bazı üyelik hakları askıya alınmıştı.

Atina Büyükelçiliğine Trump Gelin Adayını Getiriyor Atina Büyükelçiliğine Trump Gelin Adayını Getiriyor

Suriye İnsan Hakları Ağı’na göre ise Esed rejimi, iç savaş boyunca muhalif bölgeleri hedef alan 217 kimyasal saldırı düzenledi.

Suriye’de Son Durum

Baas rejiminin çöküşüyle muhalif gruplar, Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi stratejik şehirlerde kontrol sağladı. Halk desteğiyle başkent Şam’a ilerleyen gruplar, Esed rejiminin kontrolü kaybetmesine yol açtı. Beşşar Esed ise ülkeyi terk etti.

Bu süreçte Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’ı PKK/YPG işgalinden kurtararak Münbiç’teki terör unsurlarına yöneldi.

ABD’nin kimyasal silahlar konusundaki tedbirleri, bölgede güvenliğin sağlanması açısından kritik önem taşıyor.

Kaynak: AA