ABD'de federal hükümetin kapanma riskine karşı hazırlanan geçici bütçe tasarısı, Temsilciler Meclisi tarafından kabul edildi.
Geçici bütçe, hükümete 14 Mart'a kadar finansman sağlanmasını öngörüyor. Tasarı, akşam saatlerinde gerçekleştirilen oylamada 34 karşı oy alırken, 366 temsilcinin desteğiyle onaylandı.
Tasarı kapsamında, hükümet kurumlarına ayrılan kaynakların yanı sıra afet yardımına 100 milyar dolar, çiftçilere destek amacıyla ise 10 milyar dolarlık bir fon ayrıldı. Ancak, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın talep ettiği borç limitinin artırılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme tasarıda yer almadı.
Temsilciler Meclisi, hükümete cuma gece yarısına kadar finansman sağlayacak mevcut bütçenin süresi dolmadan harekete geçti. Eğer tasarı, Senato'dan geçip Başkan Joe Biden tarafından imzalanırsa yasalaşacak.
Trump’ın Muhalefeti Gündemde Kriz Yarattı
ABD Kongresi, hükümetin kapanmasını önlemek için 2025 mali yılına yönelik ilk geçici bütçeyi Eylül ayında kabul etmişti. Başkan Joe Biden'ın imzasıyla yürürlüğe giren bu bütçe, hükümete 20 Aralık'a kadar finansman sağlamıştı.
Ancak bu tarihin yaklaşmasıyla Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında yeni bir geçici bütçe tasarısı üzerinde uzlaşı sağlandı. Mart ayına kadar hükümetin finansman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bu tasarıya Trump sert tepki gösterdi. Trump, bütçeyi “akıl dışı ve gereksiz derecede pahalı” olarak tanımlayarak Kongre üyelerine tasarıya karşı çıkmaları çağrısında bulundu.
Trump’ın eleştirilerine destek veren bir diğer isim ise Elon Musk oldu. Musk, “20 Ocak’taki göreve başlama tarihine kadar Kongre'den hiçbir yasa geçmemeli” ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.
Trump Destekli Tasarı Reddedilmişti
Trump’ın desteklediği, borç limitinin iki yıl boyunca askıya alınmasını da içeren bir başka tasarı, Temsilciler Meclisi tarafından daha önce reddedilmişti. Tasarı, Demokratların yanı sıra bazı Cumhuriyetçiler tarafından da desteklenmemişti.
Federal Hükümetin Kapanması Ne Anlama Geliyor?
ABD'de mali yıl, her yıl 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eriyor. Eğer Kongre bütçeyi zamanında onaylamazsa, federal hükümet geçici bütçelerle çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu tür bütçeler sağlanamazsa hükümet, kritik olmayan tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kalıyor.
Bu dönemde, kamu çalışanlarının büyük bir kısmı zorunlu izne çıkarılıyor. Ancak, sağlık çalışanları, ordu personeli, istihbarat görevlileri ve havaalanı güvenlik ekipleri gibi hayati görevlerde çalışanlar işlerine devam ediyor. Maaşlar ise bütçe krizi çözülene kadar ödenmiyor.
ABD'de bu süreçler, siyasi tartışmaları alevlendirirken ekonomik ve sosyal etkileriyle geniş çaplı endişelere yol açıyor.