Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, ABD Başkanı tarafından yinelenen bir kararnamede dile getirilen iddialar hakkında açıklamada bulundu. Bilgiç, Barış Pınarı Harekatı'nın Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ve BM Güvenlik Konseyi'nin terörizmle mücadele kararları çerçevesinde icra edildiğini belirtti. Ayrıca, harekatın PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin terörist faaliyetlerine darbe vurarak bu örgütleri Türkiye sınırlarından uzaklaştırdığını ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına katkı sağladığını vurguladı.

Ağrı'da Peş Peşe 2 Ayrı Kaza: 15 Yaralı Ağrı'da Peş Peşe 2 Ayrı Kaza: 15 Yaralı

Bilgiç, ABD'nin Türkiye'nin Suriye'ye istikrar kazandırıcı ve bu ülkenin bütünlüğünü önceleyen politikalarını anlaması ve desteklemesi gerektiğini ifade ederek, ABD'nin bölücü terör örgütü ile angajmanını sonlandırmasını ve 17 Ekim 2019 tarihli ortak açıklamanın hükümlerini yerine getirmesini beklediklerini söyledi.

Ayrıca, Beyaz Saray'ın bildirisine göre, ABD Başkanı Joe Biden, Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliği ve dış politikasına yönelik "alışılmadık ve olağanüstü" tehditler oluşturduğunu savunarak, 14 Ekim 2019'da ilan ettiği başkanlık kararnamesinin süresini bir yıl daha uzatma kararı almıştı. Biden, özellikle Türk hükümetinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri harekatının bölgedeki barış, istikrar ve güvenliği tehdit ettiğini ve DEAŞ ile mücadeleyi zayıflattığını iddia etmişti.

AA