Avrupa Birliği, ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı yüzde 25’lik ek gümrük vergisine karşı ilk misillemesini devreye almaya hazırlanıyor. AB Komisyonu tarafından sunulan ve uzun süredir beklenen önlem paketi, üye ülkelerin onayıyla birlikte yürürlüğe giriyor. 

Brüksel'den yapılan açıklamada, "Üye devletler, ABD’ye yönelik ticaret tedbirlerini içeren Komisyon teklifini destekledi" denildi. Bu kararla birlikte Avrupa, Washington’ın uyguladığı vergilere karşı somut adımlar atmaya hazırlanıyor. 

ABD'nin tek taraflı gümrük tarifelerine karşılık olarak hayata geçirilecek önlemlerin, hem Avrupa Birliği hem de küresel ekonomi için zarar verici olduğu vurgulandı. Komisyon, “Bu vergiler adil olmayan bir yaklaşımın ürünüdür ve karşılıklı ekonomik ilişkilere ciddi zarar vermektedir” ifadelerine yer verdi. 

6 İlde Acele Kamulaştırma Çalışmaları 6 İlde Acele Kamulaştırma Çalışmaları

15 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek olan ilk vergi seti, Komisyonun iç işlemlerinin tamamlanmasının ardından resmi gazetede yayımlanarak uygulanacak. AB, bu hamlenin ardından ikinci aşamaya 16 Mayıs'ta geçecek. Son aşama ise 1 Aralık’ta devreye girecek ve soya fasulyesi ile fındık gibi ürünleri kapsayacak. 

Komisyonun hazırladığı toplam 26 milyar avroluk misilleme listesi; mısır, buğday, pirinç, arpa, giyim ürünleri, motosikletler, kümes hayvanları, odun ve çeşitli meyveler gibi birçok ürünü içeriyor. Bu ürünlerin her birine yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacak. 

AB tarafı, daha önce ABD'den ithal edilen burbon viskisini de hedef almayı planlamış ancak bu ürün son listeye dahil edilmemişti. Eski ABD Başkanı Donald Trump, olası bir burbon vergisine karşılık olarak Avrupa’dan ithal edilen alkollü içeceklere yüzde 200 vergi uygulanacağını açıklamıştı. 

Bununla birlikte Brüksel, ABD'nin otomobillere getirdiği yüzde 25’lik tarife ile AB menşeli tüm ürünlere uygulamayı planladığı yüzde 20’lik genel vergi için nasıl karşılık verileceğini hala değerlendiriyor. Öte yandan, müzakerelere açık bir kapı bırakılarak, "Adil ve karşılıklı çıkar temelinde bir uzlaşı sağlanırsa bu önlemler askıya alınabilir" mesajı da verildi. 

Yeni tarifelerin engellenebilmesi için üye ülkelerin nitelikli çoğunlukla ret oyu kullanmaları gerekiyordu, ancak böyle bir çoğunluk sağlanamadı. AB Komisyonu, ABD ile gerilimin diplomatik yollarla çözülmesini tercih etse de ilk aşamadaki vergi uygulamasıyla kararlılığını da ortaya koymuş oldu.

Kaynak: AA