Abidin Paşa Köşkü Millî Mücadele Müzesi, "Avrupa Miras Günleri-Ankara" etkinlikleri çerçevesinde ziyaret edilen önemli duraklardan biri oldu. Ankara’da düzenlenen Avrupa Miras Günleri etkinlikleri kapsamında ziyaretçilere kapılarını açan müze, Kurtuluş Savaşı yıllarına ışık tutarak geçmişi bugüne taşıyor. Müze, Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu seslendirdiği yapay zekâ teknolojisiyle hazırlanan video ve Kurtuluş Savaşı'nı canlandıran görüntülerle dikkat çekiyor.

Kurtuluş Savaşı'na Tanıklık Eden Tarihi Köşk

1920-1923 yılları arasında subay yetiştirmek amacıyla eğitim merkezi olarak kullanılan Abidin Paşa Köşkü, 20 Ocak 2024 tarihinde müze olarak hizmete açıldı. Milli Mücadele döneminin önemli olaylarına ev sahipliği yapan köşk, ziyaretçilere Kurtuluş Savaşı'nın kritik anlarını ve subayların yetiştirildiği süreci aktarıyor.

1886-1894 yıllarında Ankara valiliği yapan Abidin Paşa tarafından yaptırılan köşk, 1920'de İstanbul’un işgal edilmesinin ardından Ankara’ya taşınan Harp Okulu ve Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerine tahsis edildi. Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle açılan bu eğitim merkezi, "Sınıf-ı Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı" adıyla 1 Temmuz 1920’de orduya subay yetiştirmeye başladı. Açılış törenine Mustafa Kemal Paşa’nın yanı sıra, Fevzi Çakmak, Refet Bele ve Kazım İnanç paşalar da katıldı.

Subaylar Tarihi Muharebelere Katıldı

Bu eğitim kurumundan mezun olan subaylar, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz gibi kritik savaşlara katılarak, büyük bir kısmı cephede şehit düştü. Müzede, bu harbiyelilerin anıları, eğitim süreçleri ve hayatlarına dair detaylı bilgiler, belgeler ve fotoğraflar yer alıyor. Ziyaretçilere sunulan videolar, yapay zeka teknolojisi kullanılarak Atatürk'ün kendi sesinden 10. Yıl Nutku'nu canlandırıyor. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı yıllarına ait canlandırmalar da misafirlerin beğenisine sunuluyor.

Yıldızeli ve Elmadağ YHT İstasyonlarında Yeni Dönem Başlıyor Yıldızeli ve Elmadağ YHT İstasyonlarında Yeni Dönem Başlıyor

Müzede Tarih Canlanıyor

Müze yetkilisi Çağdaş Karaahmet, 9 ay önce kapılarını açan müzeye büyük bir ilgi olduğunu belirterek, ziyaretçilere müze uzmanları Can Hergül ve Büşra Akbaş tarafından rehberlik yapıldığını söyledi. Karaahmet, müzenin, subay yetiştirme merkezi olarak kullanılan dönemine dair ayrıntılar sunduğunu ve özellikle interaktif duvarlar ile ziyaretçilerin Millî Mücadele'ye daha yakından tanık olmasını sağladıklarını ifade etti.

Müze, 1923 yılında "Mektebi Harbiye" adını aldıktan sonra İstanbul’a taşınan subay okulunun ardından farklı amaçlarla kullanılan köşkün, Çankaya Belediyesi tarafından satın alınıp restore edilmesiyle müze haline dönüştürüldü. İki katlı yapıda, hem çocuklar hem de yetişkinler için çeşitli interaktif alanlar ve tarih odaları bulunuyor. Çocuklar için hazırlanan özel odalarda tarih ve harita bilgileri eğlenceli bir şekilde öğretiliyor.

Atatürk'ün Yapay Zekâ ile Canlandırılan Nutku İlgi Çekiyor

Müzenin en ilgi çekici bölümlerinden biri, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının yer aldığı aynalı oda ile savaşta kullanılan silahların sergilendiği alan. Müze ziyaretçileri, ayrıca Atatürk'ün yapay zekâ teknolojisiyle hazırlanan videosunu izleme şansına da sahip oluyorlar.

Müzeyi ziyaret eden Şükriye Kılıç, müzeyi oldukça etkileyici bulduğunu belirterek, "Cumhuriyetimize hizmet eden kahramanları görmek ve Atatürk'ün yapay zekayla canlandırılmış halini izlemek beni çok duygulandırdı" ifadelerini kullandı.

Ziyaret Saatleri 

Abidin Paşa Köşkü Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müzede ayrıca, Millî Mücadele'nin önemli aşamalarında alınan kararlar, orijinal belgeler ve döneme ait detaylar yer alıyor.

Ankara'dan son dakika haberleri için bizi takip edin!

Kaynak: AA