Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son iki yılda 24 milyon dava ve dosyada karar verildiğini, 2024 yılında ise 11 milyondan fazla karar bekleyen dava ve dosya bulunduğunu açıkladı.

Muğla'da Çıkan Orman Yangınına Müdahale Sürüyor Muğla'da Çıkan Orman Yangınına Müdahale Sürüyor

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulu Başkanlığı Değerlendirme Toplantısı, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, HSK Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Yiğit, bakan yardımcıları, HSK üst düzey yöneticileri ve müfettişlerin katılımıyla Antalya'da gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Adalet Bakanı Tunç, adalet, hukuk devleti ve HSK'nın önemlerine değinerek, yargısal kararların kanun yolu denetiminin dışında dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de en etkin ve önemli aracın HSK bünyesindeki Teftiş Kurulu olduğunu belirtti.

"Geciken adalet, adalet değildir"

Bakan Tunç, yargıdaki ağır iş yüküne dikkat çekerek şu sayıları paylaştı: "Sürekli olarak yargının ağır iş yükünden bahsediyoruz. Rakamlarla da durumu ortaya koymak önemli. Yargımız, bu iş yükünün altından kalkıyor mu, kalkamıyor mu? Bunu 2022 ve 2023 rakamlarına baktığımızda aslında tablonun o kadar da kötü olmadığını söyleyebiliriz. Evet, eksiklikler ve yapılması gerekenler var. Yargıyı hızlandırmamız lazım. Geciken adalet, adalet değildir. 2022'de Cumhuriyet savcılıklarında 5 milyon 40 bin, ceza mahkemelerinde 1 milyon 916 bin, hukuk mahkemelerinde 2 milyon 688 bin, idare ve vergi mahkemelerinde 386 bin, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde 1 milyon 471 bin, Yargıtay ve Danıştay'da ise 643 bin olmak üzere toplamda 12 milyondan fazla karar verilmiştir. 2023'te de benzer şekilde 12 milyondan fazla karar verilmiştir."

11 Milyon Dosya Bitirildi

2024 yılına ilişkin dava sayılarını açıklayan Tunç, "Bugün itibarıyla Cumhuriyet savcılıklarında 5 milyon 929 bin, ceza mahkemelerinde 1 milyon 476 bin, hukuk mahkemelerinde 2 milyon 73 bin, idare ve vergi mahkemelerinde 205 bin, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde 1 milyon 172 bin, Yargıtay ve Danıştay'da da 543 bin dosya bulunmaktadır. Toplamda 11 milyondan fazla dosya, derdest durumdadır. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde 24 milyon davada ve soruşturmada karar veren yargı mensuplarımız, önlerindeki bu 11 milyon dosyayı da bitirerek, devreden dosyayı ve yeni açılanlarla beraber bu rakamı daha da aşağıya çekerek, dosya sayısını azaltarak yargının işleyişine destek olacaktır" dedi.

"Adliyede mesai mefhumu yoktur"

Adaletin kapısının adliyenin kapısı olduğunu belirten Tunç, "Adliyede mesai mefhumu yoktur. Hakimler, savcılar ve adalet personelimiz fedakarca, gece gündüz çalışmaktadır. Ancak bazıları görevlerini aksatabilmektedir. Bu ayrımı yapmamız gerekir. Görevini yerine getirenlerle getirmeyenler arasındaki farkı ortaya koymak da müfettişlerimize aittir" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA