Ulusal Hububat Konseyi, Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde 2024 Mısır ve Buğday Kongresi'ni Adana'da gerçekleştirdi. 

Kongrede, "Bulgur Sektör Analizi" konusunda konuşan Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun, İtalyanlar için makarna neyi ifade ediyorsa bulgurun da Türkiye için öyle bir ürün olduğunu belirtti.

Türk Şirketlerden IFA Berlin Çıkarması Türk Şirketlerden IFA Berlin Çıkarması

Türkiye'nin 1 milyon 350 bin tonla dünyada bulgurun en çok üretildiği ülke konumunda bulunduğunu anlatan Sun, ülkede kişi başı ortalama 12 kilogram bulgur tüketildiğini söyledi.

Sun, ağırlıklı Orta Doğu ülkeleri olmak üzere son yıllarda yaklaşık 70 ülkeye 300 bin ton bulgur ihracıyla 180 milyon dolarlık gelir elde edildiğini dile getirdi.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen de "Makarnalık Buğday Üretimi ve Değerlendirme" konuşmasında, Türkiye'de toplam 25 makarna fabrikası olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ortalama 8,5 kilogram makarna tüketimiyle dünyada 8'inci sırada olduğunu ifade eden Göymen, makarnalık durum buğday üretiminin de arttığını ifade etti. 

"Makarna Sektör Analizinde" konuşan Makarna Üreticileri ve Sanayi Derneği Başkanı (MÜSAD) Nihat Uysallı da Türkiye'nin, dünyanın en kaliteli makarnalık durum buğdayını üretttiğini ve bunu ihraç etmeye başladığını söyledi.

İtalya'dan sonra dünyada ikinci makarna üreticisi olan Türkiye'nin ürününü dünyaya İtalya'nın fiyatlarının yarısından daha ucuza sattığına dikkati çekti. 

Uysallı, "Elbette gönül ister ki marka olmuş onlara yakın fiyattan satalım ama bu her zaman mümkün olmayabilir. Ama şunu yapıyoruz. Biz çok kaliteli makarna üretebilir ve üretiyoruz. Ben her türlü makarnanın ihracatına devam etmekten yana olmakla beraber 'İtalyanlar kaliteli makarna yapar, Türkler ucuz makarna yapar.' algısına hizmet etmeyecek açılımlar bekliyorum" sözleri alkış aldı.

Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hamurcu ise oturumda, "Mısır Atıklarının Endüstride Ürüne Dönüşüm Potansiyeli" konulu sunumunda, mısırın koçanından püskülüne kadar çok kıymetli bir ürün olduğunu söyledi.

Küresel bakıldığında mısır üretiminin son 10 yılda yüzde 40'lık bir artışla 1 milyar ton kapasitesine ulaştığını ifade eden Hamurcu, "Mısırın koçanı 100 kilogram danelik mısırın 18 kilogramını oluşturuyor. 1 milyar ton kapasiteyi düşündüğümüzde 180 milyon ton sömek dediğimiz maddeyi elde etmiş oluyoruz. Bu kıymetli bir şey. Eğer bunu daha etkin kullanabilirsek elimizdeki mısır üretimi çok daha farklı noktaya da getirmiş olabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Nişasta Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Başaran da "Mısır; Nişastadan Daha Fazlası" başlıklı konuşmasında, nişasta sektörünün, Türkiye'de üretilen mısırın yüzde 25'ini kullandığını belirtti. Başaran, "Biz mısıra 10 kata yakın değer katıyoruz" dedi.

Kaynak: AA