Adana’nın Yüreğir ilçesi Başak Mahallesi’nde bulunan Sefa Özler Ortaokulu’nda okuyan kız kardeşinin okula gitmesini istemeyen ağabeyi Berat Z. kardeşini sınıftan ve okuldan zorla çıkarmak istedi. Kendisine engel olmaya çalışan öğretmenlere saldırıda bulundu.
İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, şüpheli Berat Z.’yi gözaltına aldı. Emniyetteki ifadesinde kız kardeşinin okula gitmesini istemediğini, onu çıkarmak için okulu bastığını söyleyen Berat Z. tutuklandı.
Davaya dahil olan Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, gerçekleşen olayda Türk Ceza Kanunu’nun 112, 116 ve 265’inci maddelerinde düzenlenmiş olan ‘Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi’, ‘İş yeri dokunulmazlığının ihlali’ ve ‘Görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarının işlendiğini açıkladı.
Adana 22’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 20 Ocak tarihinde yapılan karar duruşmasında Berat Z.’ye toplamda 8 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.
Türk Ceza Kanunu’nun 112. Maddesi
Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi: Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla; Devletçe kurulan veya kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerine, kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasına, öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına, engel olunması hâlinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Türk Ceza Kanunu’nun 116. Maddesi
Konut dokunulmazlığının ihlali: Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Fiilin, cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Türk Ceza Kanunu’nun 265. Maddesi
Görevi yaptırmamak için direnme: Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun, silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.