Almanya'da Alzheimer nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 20 yılda belirgin bir şekilde artarken, Federal İstatistik Ofisi bu artışı vurgulayan verileri kamuoyuna sundu.
Alzheimerdan Ölümler İkiye Katlandı
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), her yıl 21 Eylül'de kutlanan "Dünya Alzheimer Günü" dolayısıyla, hastalıktan ölenlerle ilgili dikkat çeken veriler yayınladı. Açıklamaya göre, 2022 yılında yaklaşık 10 bin 100 kişi Alzheimer nedeniyle hayatını kaybetti.
Bu sayı, 2003 yılında kaydedilen 5 bin 100 ölümle karşılaştırıldığında, ölümlerin son 20 yılda neredeyse iki katına çıktığı görülüyor.
Alzheimer Nedeniyle Yatan Hasta Sayısı da Arttı
Alzheimer’dan kaynaklanan ölümler kadar, hastanede tedavi görmek zorunda kalan kişi sayısında da ciddi bir artış yaşandı. 2003 yılında Alzheimer teşhisiyle hastanede yatarak tedavi gören hasta sayısı 11 bin 800 iken, bu rakam 2022'de 19 bine yükseldi. Destatis’e göre, Alzheimer hastalarının yaklaşık yarısı 75-85 yaş aralığında, yüzde 28’i ise 85 yaş ve üzerinde.
Kadınlarda Daha Yaygın
Açıklamada, Alzheimer teşhisiyle hastaneye yatan hastalar arasında kadınların oranının erkeklere göre daha fazla olduğu belirtildi. 2022 verilerine göre ise Alzheimer tedavisi görenlerin yüzde 58’i kadın, yüzde 42’si ise erkek. Ortalama yatış süresi ise 20,2 gün olarak hesaplandı.
Yaşlı Nüfusun Artmasıyla Hastalık Yayılıyor
Uzmanlar, Alzheimer vakalarındaki bu artışın en büyük nedeninin yaşlanan nüfus olduğunu belirtiyor. Almanya'da 65 yaş ve üzerindeki kişi sayısı, 2003'ten bu yana yüzde 27 artarak 18,9 milyona ulaştı. 85 yaş ve üzerindeki nüfus ise daha da hızlı bir büyüme gösterdi. Bu yaş grubundaki kişi sayısı, yüzde 110 artışla 2,9 milyona yükseldi.
Dünya Genelinde Alzheimer Riski Artıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde Alzheimer hastalığı giderek daha büyük bir sorun haline geliyor. Şu an dünya çapında 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor. DSÖ, bu sayının 2030'da 78 milyona, 2050'de ise 139 milyona ulaşmasını bekliyor.
Her yıl düzenlenen Dünya Alzheimer Günü, hastalık hakkında toplumu bilinçlendirmek, yaşlı nüfusun artmasıyla giderek büyüyen bu küresel sağlık sorununa dikkat çekmek ve Alzheimer’la mücadele eden hastalar ile ailelerine destek olmayı amaçlıyor.