Almanya, geçtiğimiz yıl elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 14’ünü güneş enerjisinden sağladı. Ülkenin güneş enerjisine dayalı toplam kurulu gücü ilk kez 100 gigavatlık tarihi sınırı aştı.
Avrupa'nın en fazla enerji tüketen ülkesi olan Almanya'da güneş enerjisi sektörü büyümeye devam ediyor. Alman Güneş Enerjisi Birliği’nin (BSW) yayımladığı rapora göre, 2024 yılında ülkedeki güneş enerjisi kapasitesi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 10 artış kaydetti.
Raporda, geçen yıl 17 gigavatlık güce sahip bir milyondan fazla güneş enerjisi sisteminin elektrik şebekesine bağlandığı belirtildi. Almanya’nın güneş enerjisine dayalı toplam kurulu gücü ise 100 gigavat barajını aşarak ülke tarihinde bir ilke imza attı. Bu ilerleme, elektrik tüketiminde güneş enerjisinin payını yüzde 14 seviyesine taşıdı.
Güç artışında en büyük katkıyı, konut tipi kurulumlar sağladı. Bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüyen bu pazar, toplamda 6,3 gigavatlık yeni kapasitenin devreye alınmasına öncülük etti.
Almanya, güneş enerjisindeki bu büyümeyi sürdürerek, 2030 yılına kadar 215 gigavatlık kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
BSW Başkanı Carsten Körnig, raporda yer alan değerlendirmesinde, güneş enerjisi sektöründeki büyümenin önümüzdeki iki yıl boyunca aynı hızda devam etmesi durumunda, bu hedefe yaklaşılabileceğini belirtti.
Körnig, “Ancak enerji dönüşümünde sıradaki hedeflere ulaşmak garanti değil. Güneş enerjisi sistemleri ve enerji depolama altyapısının geliştirilmesi, uygun maliyetli elektrik temini ve iklim değişikliğiyle mücadele için kritik öneme sahip. Bu nedenle, yeni federal hükümet, piyasa önündeki engelleri kaldırarak cazip bir yatırım ortamı oluşturmalı” ifadelerini kullandı.
Almanya’nın güneş enerjisi yatırımlarındaki bu ivme, yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde önemli bir örnek teşkil ediyor.