Brent Petrol Fiyatı Düşüşte: 79,84 Dolar Seviyelerine Geriledi Brent Petrol Fiyatı Düşüşte: 79,84 Dolar Seviyelerine Geriledi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası eski başekonomisti, iktisatçı akademisyen Hakan Kara, altın ithalatına kota uygulamasının kaçak altın ithalatını ve mücevher ithalatını artırdığına dikkat çekerek belli bir kesime verilen avantajlar nedeniyle aracıların para kazanmalarının adaletsizlik yarattığını öne sürdü.

Altın ithalatına kota uygulamasına yönelik sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Hakan Kara, altın kotasının kaçak altın ithalatını ve mücevher ithalatını artırdığını belirterek, “Dolayısıyla bu kısıtlar altın alımından kaynaklanan döviz çıkışını pek durduramadığı gibi belli bir kesime verilen avantajlar ve arbitraj imkanları nedeniyle aracılara para kazandırıp adaletsizlik yarattı” tespitini yaptı.

Altın İthalatında Kota Uygulaması Gözden Geçirilmeli

Kara ayrıca, altın ithalatına kota getirilmesinin ekonomiye dair kritik verilerin okunmasını güçleştirdiğini de kaydederek, “Mücevher ithalatı tüketim malı olarak sınıflandırıldığından, tüketim malı ithalatı gerçekte olduğundan yüksek görünüyor. Mücevher talebi nedeniyle yurt içi ciro ve kredi kartı harcamaları olduğundan yüksek görünüyor. Ödemeler dengesinde net hata noksan kaleminde ciddi çıkışa neden olarak verilerin sağlığını bozuyor” tespitleriyle bütün bunların faiz indiriminin iletişimini zorlaştırdığını ve ekonomi yönetiminin “dengelenme” hikayesini bulandırarak güven kazanımını geciktirdiğini ifade etti.

Altın ithalatında kota uygulamasının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kara, “Sonuç olarak, altın ithalatına kota uygulaması ithalat talebini (kaçak altın + mücevher ithalatı nedeniyle) pek değiştirmediği gibi, bir dizi verimsiz sonuçlara yol açıyor. Dolayısıyla, bu açılardan bakıldığında, altın ithalatında kota uygulamasının sonlandırılması veya kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi faydalı olacaktır” önerisinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi