Türkiye Alzheimer Derneği, Alzheimer hastalarının kaybolmasını engellemek amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirdi.  

Dernek Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, bin hastaya ücretsiz "akıllı anahtarlık" dağıtacaklarını ve bu cihazlarla hastaların kaybolma riskini en aza indirmeyi hedeflediklerini duyurdu. 

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde Nöroloji Ana Bilim Dalı'nda görev yapan Prof. Dr. Bilgiç, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Alzheimer hasta sayısının 700 bine ulaştığını belirtti.  

Dereotunun Faydaları Nelerdir? Dereotunun Faydaları Nelerdir?

Türkiye'nin yaşlanan bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Bilgiç, yaşın Alzheimer riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti. 

Alzheimer Hasta Sayısında Büyük Artış Bekleniyor 

Prof. Dr. Bilgiç, Türkiye'de ortalama yaşam süresinin önümüzdeki 25 yıl içinde beş yıl daha uzamasının beklendiğini ve bunun Alzheimer hasta sayısında önemli bir artışa neden olacağını söyledi.  

Prof. Dr. Bilgiç, "Şu anki projeksiyonlara göre, 2050 yılında Türkiye'de Alzheimer hasta sayısının 1 milyon 600 bine ulaşması bekleniyor. Dünyada ise bu rakamın 150 milyonu aşacağı öngörülüyor" dedi. 

Alzheimer hastalığının başlıca belirtisinin unutkanlık olduğuna dikkat çeken Bilgiç, hastalığın sadece bellek sorunlarıyla sınırlı olmadığını, zamanla farklı zihinsel sorunların da ortaya çıktığını vurguladı. 

Teknoloji ile Alzheimer Hastalarının Kaybolmasının Önüne Geçilecek 

Alzheimer hastalarının kaybolma sorununun hem hastalar hem de aileleri için büyük bir problem olduğunu belirten Bilgiç, bu duruma çözüm bulmak amacıyla teknolojiden faydalandıklarını dile getirdi.  

Prof. Dr. Bilgiç, "Yapılan araştırmalar, Alzheimer hastalarının yarısının kaybolduğunu ve bunların büyük bir kısmının evlerine geri dönebildiğini gösteriyor. Ancak bazı hastalar maalesef kaybolduktan sonra evlerine dönemezken, nadir de olsa hayatını kaybedenler oluyor" ifadelerini kullandı. 

Akıllı anahtarlık teknolojisinin bu soruna çare olabileceğini belirten Bilgiç, "Bu cihazlar oldukça basit ve uzun batarya ömrüne sahip. Bir yıl kadar kullanılabilen bu cihazlar, cep telefonlarıyla eşleştirilerek hastaların konumunu takip etmeye olanak sağlıyor. Kaybolma durumunda hastanın tam olarak nerede olduğunu anında görebiliyorsunuz" diye ekledi. 

"Akıllı Anahtarlık Projesi" 2024'te Hayata Geçiyor 

Alzheimer hastalarının kaybolmasını önlemek amacıyla 2024 yılında "Akıllı Anahtarlık Projesi"ni başlattıklarını duyuran Bilgiç, İstanbul Maratonu'nda bu projeye destek olmak için koşacaklarını açıkladı.  

Proje kapsamında, kaybolma riski yüksek olan bin hastaya ücretsiz olarak akıllı anahtarlık dağıtılacağını belirtti. Bu cihazlar, hasta yakınlarına da büyük bir güvenlik sağlayacak. 

Bilgiç, "Bazı hastalarımız günlerce kayboluyor, hatta 30 gün sonra bulunanlar bile oldu. Ancak kaybolduktan sonra bulunamayan hastalar da var. Bu yüzden böyle bir projeyi hayata geçirmek çok önemli. Maratondan sonra toplanacak bağışlarla bu cihazları dağıtacağız" dedi.  

Cihazların ticari olarak satıldığını ancak maddi durumu elverişli olmayan ailelere ücretsiz verileceğini belirten Bilgiç, "Alzheimer hastaları kayboluyorlar diye evde izole edilmemeli, aksine güvenli bir şekilde hayatlarına devam edebilmeli" ifadelerini kullandı. 

Alzheimer Riskini Azaltmak İçin Sosyal Bağlar Önemli 

Alzheimer hastalığını önlemenin yolları hakkında da bilgi veren Bilgiç, Alzheimer'dan korunmada eğitimin, orta yaşlarda kolesterol kontrolünün ve işitme kaybının önlenmesinin önemli olduğunu söyledi ve "Orta yaşta yüksek kolesterolle yaşayan kişilerde Alzheimer riski oldukça yüksek. Aynı şekilde işitme kaybı yaşayanlarda da risk büyük" dedi. 

Bilgiç, aktif bir yaşam tarzı sürdürmenin ve sosyal bağları güçlü tutmanın Alzheimer riskini azalttığını belirtti, "Kalbe zarar veren her şey, Alzheimer riskini de artırır. Sigara içmemek, Akdeniz diyeti ile beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak riski yüzde 45 oranında azaltabilir" diye ekledi.

Kaynak: AA