Kurak dönemlerde Ankara için sigorta görevi üstlenen Bala ilçesindeki Kesikköprü Barajı için Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme çalışmalarında sona gelindi.

Gölbaşı ilçesinde proje paydaşlarının da katılımıyla gerçekleşen son toplantıda konuşan ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Ankara'da 2000 yılında, kişi başı bin 653 metreküp olan su miktarının 2020’de bin 346 metreküpe kadar gerilediğini kaydederek, bu nedenle Kesikköprü Barajı’nın gün geçtikçe Ankara için daha da önemli bir su rezervi haline geldiğini ifade etti.

Keçiören’de Sünnet Çocukları için Şölen Keçiören’de Sünnet Çocukları için Şölen

Ankara’nın su stresini en fazla yaşayan illerden birisi olduğunu belirten Akçay, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2017’de yürürlüğe giren İçme ve Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına dair yönetmelik kapsamında, bütün büyükşehirlerde 5 yıl içerisinde koruma planlarının hazırlanması gerektiğini hatırlattı.

Akçay, bu çerçevede Ankara’nın söz konusu çalışmaları ilk başlatan ve önemli bir noktaya getiren il olduğunu belirtti.   

Proje kapsamında, yer üstü ve yer altı sularından numune alınarak analiz sonuçları değerlendirildi. Havzanın mevcut durumuyla ilgili haritalar hazırlanırken, kirletici kaynaklar da belirlenerek modelleme çalışmaları yapıldı.

Tüm bu çalışmaların ardından hazırlanan ve 31 Ocak 2022 tarihinde sözleşmesi imzalanan “Kesikköprü Barajı Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme” projesi, paydaş görüşleriyle revize edildikten sonra; Tarım ve Orman Bakanlığı onayı ile yürürlüğe girecek.

727 milyon lira ihaleyle Kesikköprü Barajı ve Ankara arasına boru döşenerek taşınan Kızılırmak suyu, şehir şebeke sistemine verilmeden önce ileri arıtma teknikleri kullanılarak içme ve kullanma suyuna uygun hale getirilmişti.

Ankara’dan son dakika haberleri için bizi takip edin!

Kaynak: Bülten