Ankara'nın en eski tablosu olarak bilinen "Ankara Manzarası", Altındağ'daki Augustus Tapınağı'nın duvarına projeksiyon yöntemiyle yansıtıldı. 18. yüzyılda, ismi bilinmeyen bir Hollandalı ressam tarafından yaratıldığı değerlendirilen bu tablo, şu anda Hollanda’da bir müzeye ait. 

Ankara Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye ve Hollanda arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümü dolayısıyla Hollanda'dan getirilen bu eser, Augustus Tapınağı'nda sergilendi.  

ASKİ'den Etimesgut'a Su Kesintisi Uyarısı! ASKİ'den Etimesgut'a Su Kesintisi Uyarısı!

Tablo’nun, 18. yüzyılda yapıldığı ve bir müzeye ait olduğu belirtilerek, festivalin bir parçası olarak Ankara'ya ulaştırıldı. 

Etkinliğe katılanlar arasında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ile Hollanda Büyükelçisi Joep Wijnands da yer aldı. 

Bakan Yardımcısı Çam, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Ankara, tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde de merkezi bir konumda bulunuyordu. Bu tablo, sadece bir kültürel etkinlik değil, geçmişimizi ve tarihimizin derinliklerini düşünmemiz için de önemli bir mesaj taşıyor. İki dost ülke arasında ticaretin derin kökleri var; bu durum sadece yüz yıllık cumhuriyet dönemini değil, çok daha eski dönemleri kapsıyor. İpek Yolu üzerinde yer alan Ankara'nın ekonomik faaliyetleri geçmişten bugüne kadar süregelmiştir ve gelecekte de bu iş birliklerinin artmasını sağlamalıyız" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin, 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olduğunu ve dış ticaretinin 350 milyar dolara yaklaştığını belirten Çam, "Bu yıl turizm gelirlerimiz 60 milyar dolara ulaşacak. Ekonomik, ticari ve kültürel anlamda zengin bir geçmişe sahip olan Hollanda ile, bu tür etkinliklerle sadece kültürel ilişkilerimizi değil, rasyonel iş birliklerimizi de geliştireceğiz" dedi. 

Hollanda Büyükelçisi Joep Wijnands, uzun bir süre boyunca tablodaki şehrin Halep olduğu sanıldığını ve bunun 1970 yılına kadar sürdüğünü belirtti. "Profesör Semavi Eyice'nin araştırmaları sayesinde, tablonun aslında Ankara'yı tasvir ettiğini öğrendik. Tablodaki şehir, gümüş rengi tiftik tüyleriyle dolu Ankara keçisi sürüleriyle açıkça temsil ediliyor. Tablo alt kısmında, Ankara keçisi yetiştiriciliğiyle ilgili sahneler de mevcut. Resimde yer alan insanların yarısından fazlasının kadın olması, onların şehir ekonomisindeki önemli rollerini gösteriyor" diye ekledi.

Kaynak: DHA