Ankara tavşanı, diğer ismiyle Angora tavşanı, dünyada yün üretiminde kullanılan önemli hayvan türlerinden biridir. Ankara’ya özgü bir tavşan türü olan bu hayvan zamanla ülkede de dünyada da bilinirlik kazanmıştır. Ankara keçisi ve kedisi gibi, Angora tavşanı da köken itibarıyla Anadolu'nun bu özel bölgesinde görülen endemik bir türdür. Özellikle tüylerinin kalitesi nedeniyle Angora tavşanı, tarih boyunca oldukça değerli bulunmuştur.

Angora tavşanının tarihi, 1700'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Sir Matthew McHammer'ın 1678 tarihli seyahat günlüğünde Angora koyunundan elde edilen kılın, bu dönemde oldukça bilinir olduğunu fakat sonrasında Angora tavşanının tüyünün ön plana çıktığını belirtir. Angora tavşanı tüylerinin sağladığı sıcaklık ve yumuşaklık, bu türe olan ilgiyi artırmıştır. 1700'lü yıllarda, özellikle Fransız yüksek tabakasının favori evcil hayvanı haline gelen Angora tavşanı, bu dönemde oldukça popüler olmuştur.

1900'lü yılların başlarında ise Angora tavşanı Amerika'da tanınmaya başlanmıştır. Zaman içinde;  Fransız, Alman, Dev, İngiliz, Satin, Çin, İsveç ve Fin türleri gibi çeşitli türleri ortaya çıkmıştır.

Türkiye'de, Angora tavşanı tüylerinin tekstil endüstrisinde hammadde olarak değerli olması nedeniyle besiciliği yapılmaktadır. Tüylerinin sağladığı sıcaklık, koyun yününden 2 kat daha fazla verimli olmasıyla dikkat çekmektedir. Ancak, bu tavşanların beslenmesi ve tüylerinin korunması oldukça zor ve özel bir bakım gerektirdiğinden, yaygın olarak beslenmeleri mümkün olmamaktadır. Özellikle tüylerinin kırpılacak uzunluğa gelene kadar korunması büyük bir imtina gerektirmektedir. Bu nedenle, Angora tavşanı besiciliği, özel bilgi ve deneyim isteyen bir zanaattır.

Tarihi kökenleri Anadolu'ya dayanan bu tavşanlar, zamanla dünya genelinde tanınmıştır. Fakat bakım zorluğu ve özel ihtiyaçları nedeniyle besiciliği sınırlı kalmaktadır.

Başkan Çırpanoğlu, Halk Günü'nde Vatandaşlarla Buluştu Başkan Çırpanoğlu, Halk Günü'nde Vatandaşlarla Buluştu

Ankara'dan son dakika haberleri için bizi takip edin!  

Muhabir: Utku Kabakcı