Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara’nın ‘Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası’ başlıklı dosyayla UNESCO Geçici Miras Listesi’ne kaydedildiğini duyurdu. Başkent, planlı şehircilik anlayışı ve modern mimarisiyle dünya mirası yolunda önemli bir adım attı. Hedef, bu başarıyı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de taşımak.

Bakan Ersoy’dan Açıklama

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada "Ankara’nın modern mirası artık UNESCO’da. Planlı şehircilik anlayışı ve modern mimarisiyle Cumhuriyetimizin başkenti Ankara, 'Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası' başlıklı dosyayla UNESCO Geçici Miras Listesi’ne kaydedildi. TBMM binalarından Gençlik Parkı’na, Güvenpark’tan Kızılay’a kadar birçok simgesel yapı, Ankara’nın dünyaya örnek kentleşme modelini yansıtıyor. UNESCO yolculuğunda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hedef, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Varlık Sayısı 80 Oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ankara’nın Geçici Miras Listesi’ne alınmasıyla Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki varlık sayısının 80’e yükseldiği belirtildi.

‘Ankara: Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası’ başlıklı dosya, 1920-1970 yılları arasında inşa edilen ve modern bir başkent kimliği taşıyan Ankara’nın özellikle kamu yapıları ve kamusal alanları ile beraber 20. Yüzyılın modern başkentlerine örnek teşkil ettiğini vurguluyor.

ABB’den Gençlere Özel Kariyer Planlama ve İstihdam Fuarı! ABB’den Gençlere Özel Kariyer Planlama ve İstihdam Fuarı!

Adaylık Süreci ve Katkılar

Dosya, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğine hazırlandı. Sürecin koordinasyonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlenirken, adaylık dosyasının hazırlanmasında Prof. Dr. Elvan Altan, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ve Dr. Zeynep Tuna Yüncü gibi isimler de katkı sundu.

Ankara’nın Modern Mirası

‘Ankara: Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası’ dosyasında, Atatürk Bulvarı’ndan Kızılay’a kadar uzanan doğrultuda, başkentin gelişimindeki ana bileşenler olarak vurgulandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Gençlik Parkı, Kızılay Meydanı gibi simgesel yapılar, başkentin planlı gelişimini ve modernleşme sürecini yansıtan önemli unsurlar olarak gösterdi.

Ankara'dan son dakika haberleri için bizi takip edin!

Kaynak: DHA