Görme Engelli Avukatlardan Ankara Barosu'na Tepki Görme Engelli Avukatlardan Ankara Barosu'na Tepki

Ankara'nın Ulus semtinde sürdürülen 'Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark (Arkeoloji Parkı)' projesi çerçevesinde yapılan kazılarda, Osmanlı dönemine ait bir hamam ve tabakhane gün yüzüne çıkarıldı. Elde edilen bulgular, bu yapının Osmanlı'nın ilk hamam örnekleriyle benzerlikler taşıdığını gösteriyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bu önemli yapı, şehrin kültürel mirasına katkıda bulunacak.

Kazı Çalışmaları

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından 2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları, bu yıl 28 Haziran itibarıyla 13 işçi ve 2 arkeologla devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izinle yürütülen çalışmalarda, Osmanlı dönemine ait hamamın tüm bölümleri açığa çıkarıldı. Hamamın ön kısmında ayrıca debbağhane, yani tabakhane olarak bilinen bir yapı da keşfedildi. Hamam, simetrik bir şekilde düzenlenmiş soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri ile suyunu sağlayan sarnıçlarıyla dikkat çekiyor.

Osmanlı Dönemi ve Dericilik

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı Umut Alagöz, yapılan kazıların Osmanlı hamamının tüm bölümlerini gün yüzüne çıkardığını belirtti.

Alagöz, bu bölgenin tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir merkez olduğunu ifade etti. Alagöz, “Hatip Çayı'nın yakınında bulunan bu hamam yapısının, dericilik gibi önemli bir iş koluna hizmet ettiğini düşünüyoruz” dedi.  Alagöz, ayrıca Selçuklu döneminde buranın sosyal yapısının Ahilerle birlikte şekillendiğini vurguladı.

Mimari Özellikler ve Gelecek Projeler

Kazı çalışmalarında elde edilen hamam yapısının mimarisi, Roma dönemine ait yapılarla benzerlik gösterdiğini vurgulayan Alagöz, bu yılki çalışmalarda hamamın tam planıyla gözler önüne serildiğini belirtti. Roma'dan Bizans'a, Bizans'tan da Selçuklu ve Osmanlı dönemine geçişin hamam mimarisine yansıdığını dile getiren Alagöz, bu yapının Ankara'nın kültürel hayatına önemli katkılar sunacağını ifade etti. 

Osmanlı döneminde 18. ve 19. yüzyıla kadar kullanım gördüğü düşünülen hamam, projenin tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak ve kentteki kültürel yaşamı zenginleştirecek.

Ankara'dan son dakika haberleri için bizi takip edin!

Kaynak: DHA