Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi, liderlerin çok taraflı ticaret ve işbirliği konusundaki bağlılıklarını yineleyerek sona erdi. Zirvede kabul edilen Machu Picchu Bildirisi, APEC ekonomilerinin karşı karşıya olduğu hızlı ve benzersiz küresel değişimlerin hem fırsatlar hem de riskler barındırdığına dikkat çekti.
Bildiride, değişimlere uyum sağlanması, fırsatların değerlendirilmesi ve risklerin minimize edilmesi gerektiği ifade edildi. Liderler, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) temsil ettiği kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemine güçlü desteklerini yineledi. Ayrıca, küresel ekonomiyi etkileyen iklim değişikliği, gıda güvenliği ve enerji güvenliği gibi kritik konulara vurgu yapıldı.
Kapsayıcı ve Adil Ticaret Çağrısı
Bildiride, serbest, şeffaf, adil ve öngörülebilir bir ticaret ve yatırım ortamının önemine dikkat çekilerek, bu hedeflere ulaşmak için işbirliğinin artırılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Pasifik kıyılarının dünyanın en dinamik ve birbirine bağlı bölgesi olarak kalması gerektiği ifade edildi. Dijital dönüşüm ve inovasyonun ekonomik büyümenin temel itici güçleri olduğu, aynı zamanda sosyal eşitsizlikleri azaltmada kritik bir rol oynayabileceği aktarıldı.
Yapay Zekâ ve Lima Yol Haritası
Bildiride, yapay zekânın küresel ekonomiye ve toplumsal gelişime olan potansiyel katkıları kabul edilirken, 2024 itibarıyla hayata geçirilecek olan Lima Yol Haritası onaylandı. Bu yol haritası, küresel ekonomilere geçiş sürecini desteklemeyi hedefliyor ve inovasyonun daha etkin bir şekilde benimsenmesine yönelik adımlar içeriyor.