Ankara Ticaret Odası, (ATO) Afrika ülkesi Nijerya ile hayata geçireceği iş birliğiyle, Ankara’nın sektörel birikim ve tecrübelerini, Nijerya’daki sektörlere, sanayiye ve ticarete aktarmayı hedefliyor. 

ATO'nun Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu “Skıll Up-Supa Programı” kapsamında gerçekleştireceği iş birliği’nin bilgilendirme toplantısı, ATO’da yapıldı.

ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, ATO Başkanı Gürsel Baran, Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu Genel Müdürü Afız Oluwatoyın Ogun, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Başkent Üniversitesi E. Rektörü ve Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal konuştu. 

ATO Başkanı Gürsel Baran konuşmasında, Ankara’nın savunma ve havacılık sanayi, sağlık ve medikal, inşaat, eğitim ve enerji gibi alanlarda önemli potansiyeli olan bir merkez olduğunu ifade ederek, Başkent'in bu birikim ve tecrübesini, bir başka kıtadaki dost ülke Nijerya’ya, Nijerya’daki sektörlere, sanayiye ve ticarete aktaracak olmasının iki ülke arasındaki etkileşimi daha da artıracak önemli bir gelişme olacağını belirtti. 

Türkiye ve Nijerya arasında, yaklaşık 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu dile getiren Baran, "Türkiye ve Nijerya arasındaki dostane ilişkilerin, bu tür iş birlikleriyle daha da pekişeceğine ve bunun ticaret rakamlarımıza yansıyacağına inanıyorum” dedi. 

Ankara'da Haksız Fiyat Artışlarına Karşı Sıkı Denetim Ankara'da Haksız Fiyat Artışlarına Karşı Sıkı Denetim

Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu Genel Müdürü Afız Oluwatoyın Ogun da yaptığı konuşmada Ankara’nın yanı sıra İstanbul ve Antalya’da da sanayi, teknoloji, ticaret alanında incelemelerde bulunduklarını aktardı. 

"Burada olmak ve bu iş birliğine adım atmak bizi çok heyecanlandırıyor" diyen Afız Oluwatoyın Ogun, birçok Türk iş insanı ile tanıştığını ve onların sıcak karşılamalarının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti. 

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da konuşmasında, 1996 yılında Türkiye'den ilk defa Nijerya'ya giden heyette yer aldığını hatırlatarak, o tarihten itibaren ilişkileri değişik başlıklarda geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. 

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi modelini Nijerya’ya taşımaya yönelik faaliyetler yürüttükleri bilgisini de veren Aydın, program için Ankara’nın seçilmesinin tesadüfi olmadığını da sözlerine ekledi. 

Başkent Üniversitesi E. Rektörü ve Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal ise Ankara'daki hastanelerde tetkik, tedavi ve ileri düzey ameliyatların gerçekleştirileceği her türlü donanımın mevcut olduğuna dikkat çekerek bu nedenle Nijerya Federal Hükümeti'nin hastalarını, Türkiye'ye özellikle de Ankara'ya rahatlıkla yönlendirilebileceğini söyledi. 

Başkent Üniversitesi olarak, Nijerya Sağlık Bakanlığı ile belli konularda ön protokol ile ilgili çalışmalar sürdürdüklerini kaydeden Haberal, "Diğer konularda da her türlü eğitim ve desteği birlikte sürdürmeye hazırız” diye konuştu.

Ankara'dan son dakika haberleri için bizi takip edin!

Kaynak: Bülten