Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir canlı yayında bölgesel meselelere ilişkin soruları cevapladı.
Bakan Fidan’ın söz konusu programda Kıbrıs meselesine ilişkin değerlendirmeleri ise dikkat çekti.
Fidan, Avrupa Birliği'nin (AB) aldığı hatalı karar sonucunda Kıbrıs meselesinin birdenbire AB'de problem haline geldiğini belirterek, bu durumun Türkiye ile ilgili konularda da hep bir sorun alanı olduğunu ifade etti.
Herkesin adadaki gerçekliği kabul ettiğine vurgu yapan Fidan, "Adadaki gerçeklik iki toplumun birbirinden ayrı yaşaması, artık her iki toplum da kendi yolunu kendi çizmiş, kendi hayatını kendi yaşıyor, kendi göbeğini kendi kesmiş, yoluna devam ediyor. Bunların tekrar zoraki bir şekilde, bir formül altında birleştirilip güç paylaşımı içerisine sokulması arayışı, netice verecek bir arayış değil" değerlendirmesinde bulundu.
Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı'ndaki (TDT) gözlemci üyeliğini hatırlatarak, KKTC'ye uygulanan uluslararası izolasyon ve ambargonun sürdüğüne dikkat çekti.
ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) için silah ambargosunu kaldırması, Rum yönetimiyle mutabakat imzalaması ve üs kurma hamlelerine ilişkin Fidan, güvenlik söz konusu olduğunda denge değiştirici hareketlerin çok yakından izlendiğini söyledi.
Fidan, Kıbrıs adasında yeni bir askeri hareketliliğe gereksinim olmadığının altını çizerek, "Benim gördüğüm, herkes bizim her türlü senaryoya hazır olduğumuzu biliyor. Kıbrıs bize çok yakın. Anavatan olarak bizim mobilizasyon kabiliyetlerimiz de çok fazla" şeklinde konuştu.
Her 2 tarafın da diplomatik çözümlere yönelik niyetlerinin devam ettiğini kaydeden Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in tarafları bir araya getirdiğini ve ileride Guterres'in ev sahipliğinde Türkiye'nin de dahil olduğu dörtlü veya beşli temasların olabileceğini bildirdi.