İstanbul Aydın Üniversitesinin Florya Yerleşkesi'ndeki ‘2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adalet ve eğitimin kalkınmanın ön kuşulu olduğunu, bu 2 unsurun olmaması durumunda bir devletin kalkınmasının imkansız olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin demokrasi standardını daha da yukarılara taşımak için gayret gösterdiklerini söyleyen Tunç, yeni gereksinimler doğrultusunda yasaların çağa uygun hale getirilmesi için temel kanunları son senelerde yenilediklerini anlattı.

2009, 2015 ve 2018 yıllarında 3 Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin duyurulduğunu ve şimdi 4'üncüsünün hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Tunç, şunları aktardı:

Suriye’den Türkiye’ye Saldırı İddiası! Suriye’den Türkiye’ye Saldırı İddiası!

"Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında özellikle ceza adaleti sistemiyle ilgili çok önemli mevzuat değişiklikleri ve düzenlemeler olacak. Ceza adalet sisteminin soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasını daha da güçlendiren, soruşturmanın etkinliğini attıran, toplumda suç işlenmesini önleyen, suç ve suçluyla mücadeleyi daha etkin hale getirebilecek önemli mevzuat değişikliklerini bu Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında inşallah gerçekleştireceğiz."

Tartışmalara sebep olan yargılamaların uzun sürmesi hususuna da değinen Tunç, "Geciken adalet, adalet değildir. Bu anlamda da kovuşturma aşaması dediğimiz dava aşamasını hızlandıran, vatandaşlarımızın yargıdan memnuniyetini en üst noktaya taşıyan, adalete güveni daha yükseklere çıkaran önemli düzenlemeler olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İnfaz aşamasına ilişkin de bilgi veren Tunç, "Özellikle suçlunun ıslahı, topluma karıştığında bir daha suç işlememesiyle ilgili alınması gereken tedbirlerle ilgili de önemli düzenlemelerimiz olacak" ifadesini kullandı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni Cumhurbaşkanı Duyuracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyuyla paylaşacağını belşrten Bakan Tunç, sözlerini şu ifadeleri kullanarak sürdürdü:

"Oradaki hedeflerin bir kısmı yasamayı ilgilendirecek, kanun değişikliği gerektirecek. Bir kısmı idari uygulamalarla hemen yürürlüğe konulabilecek hususlar olabilir ve önümüzdeki süreçte kısa, orta ve uzun vadeli 2024 ve 2028 yılları arasını kapsayacak olan yeni Yargı Reformu Strateji Belgemizi inşallah kamuoyuyla paylaşacak ve paylaştıktan sonra da o hedefleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmenin gayreti ile yolumuza devam edeceğiz."

Kaynak: AA