Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ortak Türk Alfabesi ile ilgili önemli bir duyuruda bulundu. Bakanlık, ortak alfabeye geçişin, Türk halkları arasında kültürel ve dilsel işbirliğini artıracağı ve bu süreçte dil mirasının korunmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Yeni Alfabe 34 Harften Oluşuyor

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle düzenlenen üçüncü toplantısının 9-11 Eylül tarihlerinde Bakü’de gerçekleştiği hatırlatıldı. Toplantıya, Türk devletlerinden atanmış komisyon üyeleri katıldı ve toplantının ana hedefinin, iki yıl süren ortak çalışmalar sonucunda Türk dillerine uyumlu bir alfabe geliştirmek olduğu ifade edildi.

Jaan Roose, İstanbul Boğazı'nı İp Üstünde Geçti Jaan Roose, İstanbul Boğazı'nı İp Üstünde Geçti

Açıklamada, 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı ortak Türk alfabesi projesinin kapsamlı bir şekilde ele alındığı, komisyonun detaylı tartışmalar ve değerlendirmeler sonucunda bu alfabenin 34 harfli bir yapıya kavuşmasına karar verdiği belirtildi. Yeni alfabenin, Türk dillerindeki farklı fonemleri kapsayacak şekilde tasarlandığı ve bu sürecin tarihi bir dönüm noktası olduğu vurgulandı.

Ortak Türk Alfabesi Onaylandı

Ortak Türk alfabesinin kabulü, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik ederken, dil mirasının da korunmasına yardımcı olacak. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu süreçteki katkılarından dolayı Türk devletlerine ve komisyon üyelerine teşekkürlerini iletti. Ayrıca, ilgili tüm kurumların önerilen ortak Türk alfabesinin uygulamaya geçişine aktif olarak destek vermesi çağrısında bulunuldu.

Kaynak: AA