Balıkesir'in içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarında önemli bir azalma gözlemleniyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) tarafından yapılan açıklamada, İkizcetepeler Barajı'nda su seviyesinin sadece yüzde 17,11, Yenice Barajı'nda ise yüzde 22,25 seviyelerine gerilediği belirtildi.
Evlerdeki su tüketiminin büyük bir kısmının (yüzde 70) banyo ve tuvaletlerde gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, damlayan ya da arızalı muslukların tamir edilmesinin yılda 12 bin 500 litre su tasarrufu sağlayabileceği kaydedildi. Ayrıca, sızdıran bir tuvalet rezervuarının günlük 700 litreye kadar su kaybına neden olduğu vurgulandı.
Bu durumda rezervuarların kontrol edilip daha küçük hacimli modellerle değiştirilmesi, banyo ve tuvaletlerde ise su tasarrufu sağlayan perlatör takılması ya da musluk vanalarının biraz kısılması gibi önlemlerle yüzde 50 su tasarrufu elde edilebileceği belirtildi.
Günlük yaşam alışkanlıklarında küçük değişikliklerle büyük su tasarrufları sağlanabileceği vurgulandı. BASKİ, "Bir aile banyosundaki süresini sadece bir dakika kısaltarak, yılda 13 bin 100 litre su tasarrufu sağlayabilir" şeklinde bir hatırlatmada bulundu.
"Makineleri Tam Doldurmadan Çalıştırmayın"
Açıklamada, duş sırasında sabunlanırken ve el yüz yıkarken musluğun açık bırakılmasının suyun yüzde 75'inin boşa akmasına yol açtığı da belirtildi. Bunun yanı sıra bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolmadan çalıştırılmaması gerektiği hatırlatıldı.
Ayrıca, bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkamanın her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanmasını engelleyeceği ifade edildi. Çamaşırları elde değil, makinede yıkayarak yılda yaklaşık 9 ton su tasarrufu sağlanabileceği dile getirildi. Sebze ve meyvelerin, akan su yerine bir kap içinde yıkanması önerildi.
Bahçe sulamaları için şebeke suyu yerine sondaj suyu kullanılması gerektiği belirtilirken, çiftçilere damlama sulama yöntemiyle büyük miktarda su tasarrufu yapabilecekleri hatırlatıldı. Bahçelerin hortum yerine kovayla sulanması ve araçların akan suyla değil, kova ve fırça ile yıkanması gerektiği tavsiye edildi. Halıların da mümkünse silinerek temizlenmesi önerildi.
Vatandaşlara dışarıda gördükleri su kaçaklarını Alo 185 Hattı'na bildirmeleri çağrısı yapıldı. BASKİ, "Su tasarrufunu alışkanlık haline getirerek, yalnızca su kaynaklarını korumakla kalmaz, aynı zamanda geleceğe de önemli bir yatırım yapmış oluruz" diyerek herkesin su israfına karşı sorumluluk almasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, her evde dikkatli su kullanımıyla israfın önüne geçilebileceğini belirtti.
Öztürk, “Suyun her damlası yaşam için çok kıymetli ve geleceğimiz için hayati önem taşıyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarımıza olan baskı giderek artıyor. Bu zorlu süreçte suyu bilinçli kullanmak, doğaya ve geleceğimize olan sorumluluğumuzdur. Tüm vatandaşlarımızdan, evlerinde ve iş yerlerinde suyu tasarruflu kullanmalarını rica ediyoruz. Küçük önlemler büyük farklar yaratabilir. Hep birlikte sürdürülebilir bir gelecek için adım atalım" diyerek çağrıda bulundu.