Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümelerini sürdürebilmeleri için daha açık ve kapsayıcı ticaret politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 21-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Bahar Toplantıları öncesi düzenlediği basın toplantısında konuşan Banga, küresel ekonomik belirsizliklerin yatırım kararlarını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Banga, son 20 yılda gelişmekte olan ekonomilerin küresel ticaret sistemindeki konumunun belirgin şekilde güçlendiğini belirtirken, bu ülkelerin dünya ticaretindeki paylarının giderek arttığını söyledi. Ancak halen birçok gelişmekte olan ülkenin, gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek gümrük tarifelerine sahip olduğuna dikkat çeken Banga, bu durumun rekabet avantajını zayıflattığını ve karşılıklılık esasına dayalı ticaret uygulamalarına zemin hazırladığını ifade etti.

Ajay Banga, “Ticaret sadece sınırlı sayıda ortakla yapılmamalı. Geniş tabanlı bir serbestleşme politikası, rekabet gücünün korunmasına yardımcı olurken, pazarlara erişimi de artıracaktır. Ekonomik tarih bize gösteriyor ki daha açık pazarlar daha hızlı büyür ve dışsal şoklara daha dirençli hale gelir” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişmekte Olan Ülkeler Arasında Ticaret Artıyor

Bölgesel entegrasyonun rolüne de dikkat çeken Banga, gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarındaki ticaret hacminin hızla büyüdüğünü belirtti. Bu ülkelerden yapılan ihracatın artık büyük ölçüde yine diğer gelişmekte olan pazarlara yöneldiğini ifade eden Banga, “Verimli sınır işlemleri, düşük ticaret maliyetleri ve açık menşe kuralları ile bölgesel bağlar güçlenebilir. Bu da hem daha sağlam bir büyüme modeli hem de çeşitlenmiş bir ekonomi için fırsatlar sunar” diye konuştu.

Rekabet Kurumu’ndan Stellantis-Tofaş Birleşmesine Onay Rekabet Kurumu’ndan Stellantis-Tofaş Birleşmesine Onay

ABD’nin son yıllarda uygulamaya koyduğu karşılıklılık ilkesine dayanan tarifeler ve buna karşı alınan misilleme kararlarının küresel ticarete etkilerine yönelik bir soruya yanıt veren Banga, bu tür düzenlemelere adapte olma sürecinin ülkelere göre farklılık göstereceğini söyledi. Sürecin ne kadar süreceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirten Banga, “Şu aşamada en kritik konu, ülkelerin diyalog ve müzakereye öncelik vermesi. Bu süreci hızlandırmak için samimi bir iş birliği şart” ifadelerini kullandı.

ABD ile Görüşmeler Sürüyor

Banga, ABD'nin Dünya Bankası’na finansal katkısını sürdürüp sürdürmeyeceğine dair soruları da yanıtladı. ABD yönetimiyle temas halinde olduklarını aktaran Banga, “Dünya Bankası Grubu’nun neden stratejik öneme sahip olduğunu, yalnızca gelişmekte olan ülkeler için değil, ABD gibi büyük ekonomiler için de neden kritik olduğunu anlatmak üzere verimli görüşmeler yürütüyoruz” dedi.

Ajay Banga ayrıca, yoksul ülkelere finansman sağlayan Uluslararası Kalkınma Birliği’ne (IDA) ABD’nin ne düzeyde katkı sağlayacağı konusunun ise henüz netlik kazanmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA