Bilim Sincan’da Dede ve Torunlar Bilim Dolu Bir Gün Geçirdi Bilim Sincan’da Dede ve Torunlar Bilim Dolu Bir Gün Geçirdi

Şehirlerin görünmeyen kahramanları, belediye temizlik işçileri, her gün binlerce kişinin geçtiği sokakları temiz tutma sorumluluğunu üstleniyor. Zorlu hava koşulları, ağır çöp kokuları ve tehlikeli maddelerle başa çıkmak zorunda kalan işçiler, gece yarısı başlayan mesailerinde büyük fedakârlıklar gösteriyor.

Zorlu Çalışma Koşulları

Temizlik işçileri, her sabah binlerce kişinin geçtiği sokakları temizlemek için var güçleriyle çalışıyor. Trafiğin ortasında, çöp kamyonlarının arkasında denge sağlamaya çalışan işçiler, sürekli kornaya basan ve hızla geçen sabırsız sürücülerin yarattığı tehlikeye de maruz kalıyor. Bu tehlikeler, işçilerin hayatlarını her an riske atmalarına yol açıyor.

Ayrıca, çöp poşetlerinin yırtılması ve içindeki atıkların üzerlerine dökülmesi gibi sık karşılaşılan aksaklıklar, işçilerin günlük mücadelelerinin bir parçası. Çöplerin içindeki tıbbi atıklar, fiziksel yaralanmalara ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İşçilerin her gün karşılaştığı bu tehlikeler, mesleklerinin ne kadar zorlayıcı olduğunu gözler önüne seriyor.

"Trafikteki Sabırsız Sürücüler En Büyük Zorluk"

Çankaya Belediyesi'nde 12 yıldır çöp toplayıcısı olarak çalışan Erdal Sökülmez, Tunalı Hilmi Caddesi ve Esat Caddesi gibi Ankara'nın en işlek noktalarında gece mesaisi yapıyor. İşe başlamadan önce, esnafa WhatsApp üzerinden çöplerini çıkarmaları için mesaj attıklarını belirten Sökülmez, sabah saatlerine kadar süren yoğun iş temposunun zorluklarından bahsediyor.

Sökülmez, bu işteki en büyük sıkıntılarının trafikteki sabırsız sürücüler olduğunu vurgulayarak “Bazen çöp almak için kamyondan indiğimizde, arkamızdan gelen sabırsız sürücüler çok hızlı geçebiliyor. Sürekli kornaya basıp rahatsız ediyorlar. Bu, bizim için büyük bir tehlike oluşturuyor” dedi.

Sökülmez, işlerinin bir ekip işi olduğunu belirterek, kendilerinin güvenliğini sağlamak için şoförlerinin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi ve "Çöpe tıbbi atık atanlar var. Atılmaması gereken iğneler, ayrılması gereken tıbbi atıkları görmediğimiz zamanlar oluyor. Elimize batabiliyor. Bazı vatandaşlar çöplerini zayıf poşetlere koyuyor. Çöpü alırken dökülüyor, üstümüz başımız batıyor" ifadelerini kullandı.

"Önce Duşa Girip Temizleniyor Sonra Ailemizin Yanına Gidiyoruz"

Üç yıldır çöp toplayıcısı olarak görev yapan Vedat Cansever, yazın kavurucu sıcaklarında ve kışın soğukta çalışmanın zorluklarına değindi ve "Eve gittiğimizde önce duşa girip temizleniyoruz, sonra ailemizin yanına gidiyoruz. Bu iş, gerçekten çok zor ama sokakların temiz tutulması için elimizden geleni yapıyoruz" diyor.

Kaynak: AA