Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 67. Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kurumunun dijitalleşme sürecini anlattı.

Teknoloji ve iklim hususunda erişilen farkındalığın bütün kurum ve kuruluşların gündemini baştan yazdığına dikkat çeken Kavcıoğlu, BDDK olarak 2 ana konuya ağırlık verdiklerini ve bunların başında dijital dönüşüm geldiğini söyledi.

Kavcıoğlu, dijital dönüşüm hakkında şunları aktardı:

"Dijital bankacılık hizmetleri, müşterilere daha hızlı, daha güvenli ve daha kullanıcı dostu çözümler sunarken, özellikle mobil bankacılık uygulamalarının yaygınlaşması, uzaktan müşteri edinimi imkanı finansal kapsayıcılığı artırmakta ve bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmaktadır. Benzer şekilde, ilişkili risklerin de yönetilmesi kaydıyla, yapay zeka uygulamaları gerek müşteri hizmetlerinde gerekse risk yönetiminde hızı, etkinliği ve kaliteyi artırmaktadır."

Bankacılık sektörünü ilgilendiren diğer bir dönüşüm sahasının sürdürülebilir ve yeşil ekonomiye geçiş süreci olduğunu belirten Kavcıoğlu, "Finans sektörü iklim değişikliğinin ve yeşil ekonomiye geçiş sürecinin etkilerine maruz kalmaktadır. Diğer yandan, yönlendirici ve dönüştürücü gücü sayesinde bu sürecin hızı ve başarısı açısından da kilit bir konumda bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Kavcıoğlu, söz konusu 2 dönüşüm sürecinin sağladığı avantajlar ve fırsatların yanı sıra bazı belirsizlikleri ve riskleri de beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi. BDDK olarak, dönüşüm süreçlerinin önünü açmak ve karşılaşılan belirsizlikleri ve riskleri azaltarak yönetebilmek için gereken düzenlemeleri hayata geçirdiklerini, gerekli görülen yerlerde buna devam edeceklerini belirten Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

Türkşeker Fabrikalarına 1350 Geçici İşçi Alımı Yapılacak Türkşeker Fabrikalarına 1350 Geçici İşçi Alımı Yapılacak

"Dijital dönüşüm alanında son yıllarda hayata geçirdiğimiz dijital bankaların faaliyet esasları, uzaktan kimlik tespiti yöntemleri, elektronik ortamda sözleşme ilişkisi kurulması, servis modeli bankacılığı, elektronik bankacılık hizmetlerinde işlem güvenliği gibi düzenlemeler bunun en somut örnekleridir. Ayrıca, sürdürülebilir finansı da ülkemizin ekonomik ve finansal gelişimi açısından stratejik öneme sahip bir konu olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim. Zira çevresel, sosyal ve yönetişimsel kriterlere uyum uluslararası fon akımlarında yaygın olarak gözetilen bir şart halini almaktadır."

Kaynak: AA