Mart ayında ekimine başlanan ve eylülde hasat edilen mahsul için çiftçilere "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi" kapsamında hibe tohum ve teknik destek sağlandı.

Bilecik’in Bozüyük, Gölpazarı, Osmaneli ve Pazaryeri ilçeleri ile merkeze bağlı köylerde yoğun olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeği, ortalama yüzde 48 yağ oranına sahiptir. Önceki yıllarda dekar başına ortalama 200 kilogram rekolte elde edilirken, bu rakam son üç yılda 350 kilograma yükseldi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği gibi kuruluşlar, bu ürünleri toplayarak işliyor.

Bilecik’te Yağlık Ayçiçeği Üretiminde Rekor Artış Görsel 3

Bilecik Valisi Şefik Aygöl, kentin tarım potansiyeline dikkat çekerek, "Şehrimiz 90 bin dekar üretime ulaştı ve dekar başına 350 kilograma varan rekor düzeyde verim elde ediyoruz" dedi. Aygöl, Bilecik’in tarım açısından zengin arazilere sahip olduğunu ve bu durumun ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Bilecik’te Yağlık Ayçiçeği Üretiminde Rekor Artış Görsel 2

İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ise Bilecik’in Marmara Bölgesi’nin tarım merkezi olduğunu belirterek, "Necmiye köyünde 2 bin dekar destek sağladık. Bakım ve beslenmede teknik personelimizle sahada yer alarak dekar başına 350 kilograma ulaştık" şeklinde konuştu. Yoldaş, çevre illerde yetiştirilen ayçiçeğinin ortalama yüzde 40 yağ oranına sahip olduğunu, Bilecik’te ise iklim koşulları ve düzenli bakım sayesinde bu oranın yüzde 48’e ulaştığını ifade etti.

Ağustos Ayında Kartlı Ödemelerde Rekor Artış! Ağustos Ayında Kartlı Ödemelerde Rekor Artış!

Çiftçilerden Mehmet Demirci, verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini belirterek, "Kurak başlayan sezonun yağışlı devam etmesi verimimizi artırdı" dedi. Ayrıca, gübreleme ve bakım süreçlerinin etkin yönetilmesi sayesinde standartların üzerinde rekolte elde ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA