ABD ve İngiltere'den bilim insanlarının da aralarında bulunduğu araştırmacılar, manyetik kuzey kutbunun hareketine dair güncel bir model yayımladı. Sürekli yer değiştiren kutbun yeni konumunun, önceki yıllara kıyasla Sibirya'ya daha yakın olduğu tespit edildi.
Araştırmaya katılan bilim insanları, manyetik alanın sürekli hareket ettiğini, bu nedenle yeryüzündeki bir noktanın konumunun coğrafi Kuzey Kutbu yerine manyetik alana göre belirlendiğini ifade etti.
CNN'e konuşan uzmanlar, manyetik alanın yer değiştirmesinin teknoloji ve navigasyon sistemleri üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.
İngiliz Jeoloji Araştırma Merkezi'nden jeomanyetizma uzmanı Dr. William Brown, yeni modelin uygulanmasının zorunluluğuna dikkat çekti.
Dr. Brown, “Büyük hava yolu şirketleri, filolarındaki tüm uçakların navigasyon yazılımlarını güncelleyecek. Ayrıca NATO'ya bağlı ordular, karmaşık navigasyon sistemlerinin yazılımlarını yenilemek zorunda kalacak” dedi.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden (NOAA) kıdemli bilim insanı Dr. Arnaud Chulliat ise son modelle birlikte 2025 yılına kadar manyetik kuzeyin konumuna ilişkin öngörülerin doğruluğunun teyit edildiğini açıkladı.
Bilim insanları, son yıllarda manyetik kuzey kutbunun hareket hızında ciddi değişimler olduğunu vurgularken, bu fenomenin arkasındaki temel nedenin henüz açıklığa kavuşmadığını ifade ediyor.
Manyetik Kutup Hareketinin Etkileri
Bilim insanları, Dünya'nın 100 milyon yıldan uzun süredir birçok manyetik kutup değişimine şahitlik ettiğini ancak bu olayın modern teknolojilerle hiç yaşanmadığını belirtiyor.
Küresel konumlandırma sistemlerinin manyetik kuzeyi tespit edebilmek için Dünya Manyetik Modeli’ni (WMM) kullandığı ifade ediliyor. İngiliz Jeoloji Araştırma Merkezi ve NOAA tarafından geliştirilen bu model, geçmiş yıllardaki hareketleri göz önünde bulundurarak gelecekteki kaymaları tahmin ediyor.
Manyetik kuzey kutbunun 1831 yılında İngiliz kaşif Sir James Clark Ross tarafından Kuzey Kanada'da keşfedildiği ve o dönemde gerçek Kuzey Kutbu’ndan yaklaşık 1610 kilometre güneyde yer aldığı biliniyor. Bugün ise kutbun her yıl doğuya doğru hareket ederek Sibirya’ya yaklaştığı tespit edildi.