Teknolojinin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi Teknolojinin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi

Central Lancashire Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Bilim insanlarının uzayda ikinci defa büyük bir yapıyı keşfettiklerini açıkladı. Bu yapının şekil itibarıyla halkaya benzemesinden dolayı "Büyük Halka" adı verildi. Büyük Halka'ya benzer bir keşfin daha öncede aynı bilim insanları tarafından keşfedildiği biliniyor. 

Büyük halka'nın keşfi, 10 Ocak 2024 tarihinde yapılan Amerikan Astonomi Derneği'nin 243. toplantısında sunuldu.

Yapılan açıklamada, bulunan yapının bir halka biçimde olduğu ve Dünya'dan yaklaşık olarak 9,2 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğunu belirtliyor. Halka'nın çapı ise 1,3 milyar ışık yılı, çevresi ise yaklaşık 4 milyar ışık yılı olduğu açıklandı. Açıklamada dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise Büyük Halka'nın boyut olarak içine 15 adet Ay sığdırabileceği yönünde. 

İki yıl önce yapılan bir araştırma ile "Dev Yay" adı verilen yapıyı keşfeden doktora öğrencisi Alexia Lopez, bu seferde "Büyük Halka" adı verilen ikinci büyük yapıyı keşfetti. Dev Yay ile Büyük Halka aynı kozmolojik yapı içerisinde yer alıyor. İki yapı arasında yaklaşık olarak 12 derece olduğu belirtiliyor. 

Büyük Halka'nın keşfinin sahibi doktora öğrencisi Alexia Lopez, açıklamasında "Bu iki ultra büyük yapının hiçbirini şu anki evren anlayışımızla açıklamak kolay değil. Ultra büyük boyutları, ayırt edici şekilleri ve kozmolojik yakınlıkları ile bizlere önemli bir şey söylüyor olmalırı gerekiyor. Ama asıl soru bizden tam olarak ne istiyorlar?"

Lopez, "Bir olasılık olarak, Büyük Halkanın Baryonik Akustik Salınımlarla (BAO'lar) ilgili olabileceği düşünülüyor. BAO'lar evrenin erken dönemlerindeki salınımlardan kaynaklanır ve bugün istatistiksel olarak galaksilerin düzeninde küresel kabuklar olarak görünürler. Ancak Büyük Halka'nın detaylı analizi yapıldığında, BAO açıklamasıyla pek de uyumlu olmadığını görmekteyiz. Büyük Halka'nın çok büyük olduğu ama küresel olmadığını söyleyebiliriz" dedi.

Açıklamanın devamında uzayda keşfedilen yapıların aslında uzayla ilgili bize büyük bir fikir verdiğine değinen Lopez, bu tür büyük yapıların uzayın "ortalama" bir bölgesinin neye benzediğini fikrine meydan okuyor. Teorik olarak mümkün olduğu düşünülen boyut sınırının aşılması, Kozmolojik İlke için potansiyel zorluklar oluşturabileceği belirtildi.

Alexia Lopez, yaptığı açıklamada aynı zamanda Büyük halka gibi bu büyüklükte yapıların aslında varolmadığını düşündüklerini belirterek, "Kozmolojik İlke, evrenin görebildiğimiz kısmının, evrenin geri kalanının nasıl olmasını beklediğimizin 'adil bir örneği' olarak görüldüğünü varsayar. Evreni büyük ölçekte gördüğümüzde maddenin uzayın her yerine eşit olarak dağılmasını bekleriz, bu nedenle belirli bir boyutun üzerinde fark edilebilir düzensizlikler olmaması gerekir.

Kozmologlar yapıların mevcut teorik boyut sınırını 1,2 milyar ışık yılı olarak hesaplıyorlar, ancak bu yapıların her ikisi de çok daha büyük uzunluklara sahip.

Mevcut kozmolojik teorilere göre bu ölçekte yapıların mümkün olduğu düşünülmüyordu. Tüm gözlemlenebilir evrenimizde belki bir tane aşırı büyük yapı bekleyebilirdik. Ancak, Büyük Halka ve Dev Yay gibi iki devasa yapı ve hatta kozmolojik komşu olmalarını hiç beklemiyorduk" diye açıkladı.


 

Kaynak: Yağmur Temiz