Seitan, Çin ve Japonya'da çok uzun zaman önce ortaya çıkmış bir bitki bazlı et alternatifidir. Şimdi bu geleneksel bitki bazlı malzeme hakkında daha fazla bilgi verelim.

Seitan Nedir?

Seitan, tavuk etinin lezzet ve dokusunu taklit eden, buğday glüteninden yapılan bir bitki bazlı et ikamesidir. Sağlık gıda mağazalarında bulabileceğiniz gibi, kendiniz de yapabilirsiniz. Genellikle, un benzeri bir dokuya sahip olan ancak çoğunlukla glüten içeren vital buğday glüteninden yapılır. Glüten kötü bir üne sahip olsa da, aslında saf bir protein kaynağıdır. Normal un kullanarak seitan yapabilirsiniz, ancak buğday glüteni kullanmak, glüteni geliştirmek için çok daha az yoğurma yapmanızı sağlar. Seitan genellikle besleyici mayayı ve soya sosunu da içeren baharatlar ve tatlandırıcılarla yoğrulur ve ekstra lezzet için sebze suyu ile pişirilir. Daha sonra, daha fazla sebze suyunda kaynatılır.

İnegöl'de Cerrah Kuru Fasulyesinin Hasadına Başlandı İnegöl'de Cerrah Kuru Fasulyesinin Hasadına Başlandı

Seitan, Tofu ve Tempeh Arasındaki Fark Nedir?

Tofu ve tempeh, soya bazlı malzemelerdir. Tofu, yoğunlaştırılmış ve sıkıştırılmış soya sütünden yapılmış pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Tempeh ise Endonezya kökenli olup, fermente soya fasulyelerinden yapılır ve bunları fasulyeler, tahıllar ve baharatlar gibi malzemelerle sıkıştırarak yoğun bir köfte haline getirir. Bu malzemeler, glüten bazlı seitan ile oldukça farklıdır; ancak, üçü de harika bitki bazlı seçeneklerdir.

Seitan Nasıl Saklanır?

Ev yapımı seitanı, tamamen piştiği sebze suyunda soğutun ve hava geçirmeyen bir kapta saklayın. Buzdolabında dört güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Önceden yapılmış seitanı da açtıktan sonra buzdolabında dört güne kadar saklayabilirsiniz. Seitanı, herhangi bir sıvı olmadan hava geçirmeyen bir kapta veya kilitli poşette dondurabilirsiniz. Çözüldüğünde biraz daha çiğnenebilir hale gelecektir ama bu rahatsız edici olmayacaktır.

Seitan Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Seitan, etin yerine geçebilecek çok yönlü bir malzemedir. Onu dilimleyip sandviçler, salatalar veya kızartmalarda kullanabilirsiniz. Ayrıca, soteler, güveçler ve ızgara yemeklerinde de mükemmel bir alternatif olarak değerlendirilir. Seitan, etin yerine geçtiği için vegan versiyonları oluşturmak için ideal bir malzemedir. Baharatlar ve soslarla marine edildiğinde, et benzeri bir tat profili sağlar.

Muhabir: Handan Işıksal