Bitlis'teki Kent Meydanı Projesi, bölgenin tarihi zenginliklerini gün ışığına çıkardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın öncülüğünde yürütülen "Bitlis Tarihi Kent Merkezi Kentsel Yenileme ve Çevre Düzenlemesi Projesi" kapsamında, şehir merkezindeki 9 tarihi köprü ve kemerler restore edilerek yeniden görünür hâle getirildi.

Ekrem İmamoğlu, Ulugazi Yağlı Güreşleri Ödül Töreni'ne Katıldı Ekrem İmamoğlu, Ulugazi Yağlı Güreşleri Ödül Töreni'ne Katıldı

Proje kapsamında, kötü kokuya neden olan ve çarpık yapılaşmanın etkilediği derenin çevresindeki 50 bin metrekarelik alan da kapsamlı bir şekilde ıslah edildi. Bu çerçevede, Atatürk, Devrim, Gazibey, Hersan ve Müştakbaba mahallelerinde dönüşüm gerçekleştirildi; riskli 98 binadaki 436 bağımsız bölüm ve sağlıksız yapılar ortadan kaldırıldı. Bunların yerine ise, TOKİ tarafından Hüsrevpaşa Mahallesi'nde 263 yeni işyeri inşa edildi.

Restorasyon çalışmaları ile ön plana çıkan köprüler ve kemerler, kentin tarihi mirasının önemli parçaları olarak yeniden yaşama kazandırıldı. Ayrıca, Paşa Hamamı, Ulu Cami, Behiye Mescidi, Memi Dede Türbesi ve Hazo Hanı gibi tarihi yapılar da ihya edildi. Projenin bir parçası olarak inşa edilen 73 bin metrekare büyüklüğündeki millet bahçesinin ilk etabı tamamlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden projeyle elde edilen yeni görüntüleri paylaştı ve “Bitlis'in çocuklarının tarihi ve kültürel mirasıyla büyümesini, bu zenginliği yaşamasını istedik. Tarihçiler, mimarlar ve mühendislerle ortaklaşa çalışarak, çarpık yapıların altına gizlenmiş tarihi unsurları gün yüzüne çıkardık. Bu proje, Selçuklu döneminin izlerini modern bir siluetle harmanladı” dedi.

Kaynak: AA