Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi destekleyen, etkili bir dövüş sanatı olarak bilinir. Ankara’da bulunan bir spor kulübünün kurucusu ve eğitmeni Devran Umut Tuzla ile BJJ üzerine yaptığımız bu röportajda, BJJ’nin önemi, temel ilkeleri ve eğitim metotları üzerine detaylı bilgiler edindik.
Geç Başlayan Bir Tutku
Devran Umut Tuzla, çocukluğunda izlediği Jackie Chan ve Bruce Lee gibi dövüş sanatları filmlerinden etkilenerek BJJ’ye olan ilgisinin başladığını belirtiyor. Ancak dövüş sanatlarına başlama süreci biraz geciktiğini ifade ederek, "21-22 yaşında başladım ben dövüş sanatlarına ve MMA ile başladım. Bu geç başlangıca rağmen BJJ’ye duyduğum ilgiyi keşfettikten sonra tamamen bu disiplinde uzmanlaşmaya karar verdim.” dedi.
Fiziksel ve Zihinsel Farkındalığın Önemi
Tuzla, BJJ eğitimlerinde fiziksel gücün yanı sıra zihinsel farkındalığa da büyük önem veriyor. Tuzla, "Benim en çok odaklandığım şey farkındalık. İnsanların kendilerini fiziksel ve mental olarak daha iyi anlayabildikleri bir alan oluşturmak istiyoruz." diyerek, öğrencilerine sadece fiziksel yetenek kazandırmakla kalmayıp, zihinsel olarak da kendilerini geliştirmeleri için rehberlik ettiğini vurguluyor.
Brazilian Jiu-Jitsu’nun Temel Teknikleri
BJJ’nin temel tekniklerini anlatırken Tuzla, "Ayakta olan bir fiziksel mücadeleyi olabilecek en kısa ve etkili şekilde yere indirmek. Ardından mücadele aslında yeni başlıyor." diyerek, BJJ’nin stratejik bir dövüş sanatı olduğunu ifade ediyor. Tuzla, BJJ’nin amacının rakibi etkisiz hale getirmek ve yere indirdikten sonra kontrolü ele almak olduğunu belirtiyor.
Eğitim Metotları ve Öğrencilere Tavsiyeler
Tuzla, eğitimlerinde teknik odaklı çalışmanın önemini şu şekilde vurguluyor:
"Antrenmanla müsabakayı karıştırıyor insanlar. Daha sert olayım, güçlü olayım niyetiyle çalışıyorlar ama bu, tekniklerin gelişmesine yardımcı olmuyor. Öğrencilerin BJJ’yi doğru bir şekilde öğrenmeleri için teknikleri mükemmelleştirmeye odaklanmaları gerekiyor.”
Brazilian Jiu-Jitsu’nun Yanlış Algılanması
BJJ’nin toplumda zaman zaman yanlış anlaşıldığını ifade eden Tuzla, "Dövüş sanatlarıyla uğraşan insanların entelektüel olarak düşük bir seviyede olduğu düşünülüyor. Ancak BJJ çok barışçıl ve kontrol odaklı bir spor." diyerek bu algının düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor.
Tuzla, BJJ’nin kendisine kattığı en önemli değeri, "Kendimi anlamamı sağladı, eksiklerimi görmeme yardımcı oldu ve duygusal zekamı geliştirdi." şeklinde özetliyor. BJJ sayesinde, hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendini daha iyi tanıdığını ifade ediyor.