Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı'nın (WFP) ortak raporu, Filistin, Sudan, Güney Sudan, Haiti ve Mali'de çatışmalar nedeniyle ciddi seviyelerde açlık ve kıtlık riskinin baş gösterdiğine dikkat çekiyor. 

Roma merkezli iki BM kuruluşu, Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında akut gıda güvensizliği yaşayan ülkelerdeki gelişmelere dair hazırladıkları "Açlık Noktaları" erken uyarı raporunu yayımladı.  

Raporda, özellikle Filistin, Sudan, Güney Sudan, Haiti ve Mali'deki gıda güvenliği krizinin "felaket" seviyesine ulaşarak yüz binlerce insanı doğrudan etkilediği ve bu bölgelerde yaşayan nüfusun açlık tehdidi altında olduğu ifade edildi. 

Sudan’ın Zamzam Kampı başta olmak üzere, ülkede pek çok bölgenin kıtlık riski altında olduğu; Gazze'nin ise tümüyle bu riskle yüzleştiği belirtildi. Rapora göre, Gazze Şeridi’nde 2,2 milyonluk nüfusun yüzde 91'inin açlıkla mücadele ettiği kaydedildi. Gazze’de yaklaşık 700 bin kişi "kriz" seviyesinde, 900 bin kişi "acil durum" seviyesinde ve 300 bin kişi de "kıtlık" seviyesinde bulunuyor. 

İsrail Saldırıları Altındaki Lübnan’da Can Kaybı Artıyor İsrail Saldırıları Altındaki Lübnan’da Can Kaybı Artıyor

Özellikle La Nina hava olayının, Mart 2025’e kadar bu bölgelerdeki kırılgan gıda sistemlerine daha da zarar verebileceğine vurgu yapılıyor. FAO ve WFP’nin ortak açıklamasına göre, Ortadoğu’da artan çatışmalar ve iklimsel değişikliklerin, ekonomik sorunlarla birleşerek milyonlarca kişiyi açlık tehlikesine ittiği vurgulandı. 

Açıklamada, Filistin, Sudan, Güney Sudan, Haiti ve Mali'deki durumun en yüksek alarm seviyesinde olduğu ve acilen müdahale gerektirdiği belirtilirken; Çad, Lübnan, Myanmar, Mozambik, Nijerya, Suriye ve Yemen’de de kritik gıda güvensizliği yaşayan geniş kitlelerin bulunduğu ifade edildi.  

Ayrıca Haziran 2024'teki son rapordan bu yana Kenya, Lesotho, Namibya ve Nijer’in listeye eklendiği, diğer ülkelerde ise akut gıda güvensizliği görünümünün daha da kötüleşmesinin beklendiği kaydedildi. 

FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, durumun bu beş açlık noktasında "felaket" boyutuna ulaştığını belirterek, "Gıda eksikliği ve bu koşulları artıran çatışmalar, iklim krizleri ve ekonomik dalgalanmalar insanların hayatını tehdit ediyor. Hayati tehlikeleri önlemek ve açlığı durdurmak için insani ateşkese ve yerel gıda üretiminin yeniden canlandırılmasına acilen ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.  

Çü, uzun vadede barışın sağlanmasının, sürdürülebilir gıda güvenliğinin anahtarı olduğunu vurguladı. 

WFP İcra Direktörü Cindy McCain de, "Dünya liderlerinin harekete geçmesi ve açlık riski altındaki milyonlarca insanı korumak için insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlaması gerekiyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: AA