Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talep eden karar tasarısını, 153 oyla kabul etti.

Tasarıya 23 ülke çekimser, 10 ülke ise hayır oyu kullandı.

"Hayır" oyu kullanan ülkeler şunlar: Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD.

Tasarıda, BM Şartı ve BM Genel Kurulu ile Güvenlik Konseyi'nin Filistin konusundaki kararlarına atıfta bulunularak Gazze'deki insani durumun vurgulanması ve taraflara uluslararası hukuka göre sivilleri koruma çağrısı yapıldı. Acilen insani ateşkes talep edilen kararda, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep edildi. ABD ve Avusturya'nın değişiklik talepleri reddedildi.

Genel Sekreter Guterres'den BM Güvenlik Konseyine Mektup

Genel Sekreter Guterres, BM Şartı'nın 99. Maddesi'ni kullanarak, Gazze'deki insani felaketi önlemek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'ne 6 Aralık'ta bir mektup gönderdi. Bu adımı, görev süresi boyunca ilk kez yetkisini kullanması anlamına geliyordu.

Guterres, Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketi önlemek için baskı yapmaya çağırarak, acil bir insani ateşkesin ilan edilmesi talebini yineledi. Bu hamle, 8 Aralık'ta BM Güvenlik Konseyi'nin acil bir toplantı düzenlemesine yol açtı. Karar tasarısı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye dahil olmak üzere 90'tan fazla ülkenin desteklediği bir metni içeriyordu ve Gazze'de insani ateşkes talep ediyordu.

Ancak, ABD tarafından veto edildi, bu da çatışmalara son verme girişimlerinin birçoğunun başarısız olduğu bir sürecin bir parçasıydı. BM Güvenlik Konseyi'nde daha önce birçok karar tasarısı veto edilmiş ve 15 Kasım'da Gazze'deki çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen 2712 sayılı karar ancak o tarihte kabul edilebilmişti.

"Acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes"

BM Genel Kurulu, 27 Ekim'de Gazze'deki çatışmaların durdurulması ve "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısı içeren bir karar tasarısını kabul etmişti. Bu karar, 44 "çekimser" ve 14 "hayır" oyu karşısında 121 oyla kabul edilmişti.

Suriye’nin Toprak Bütünlüğü Türkiye İçin Öncelik Suriye’nin Toprak Bütünlüğü Türkiye İçin Öncelik

Her ülkenin bir oy hakkına sahip olduğu Genel Kurul'da, veto hakkı bulunmamakta.  Bu nedenle karar tasarısı oy çokluğu ile geçmişti. Bu tür Genel Kurul kararları, bağlayıcı olmasa da siyasi bir ağırlığa sahiptir ve uluslararası topluluğa güçlü bir mesaj gönderir.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, kararın kabul edilmesinin Filistin halkının ve haklı davasının dünya genelinde destek gördüğünü gösterdiğini belirtti. Rudeyne, lehte oy kullanan ülkelerin İsrail'in Filistin halkına düşmanlığını reddettiğini ve Filistin topraklarından zorla göç ettirilmesine karşı çıktığını ifade etti.

Ayrıca, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü, bu ülkeleri, İsrail'i kararı uygulamaya zorlamak için çaba sarf etmeye çağırdı. Mısır tarafından sunulan ve Türkiye'nin de eş sunucusu olduğu karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nun 193 üyesinin katılımıyla oylanan Özel Acil Filistin oturumunda ele alınmıştı.

AA