Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs meselesinin çözümü için eleştirel bir bakış açısının önemine vurgu yaptı. Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve 2024 yılı boyunca süren "İyi Niyet Misyonu" ve "BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP)" raporlarında, Kıbrıs’taki çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Raporlara göre, BM Genel Sekreteri Guterres, Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın görev süresinin 2024 Temmuz ayında sona erdiğini belirtti. Holguin'in gayretlerine rağmen taraflar arasında "ortak zemin" oluşturulamadığı, bu nedenle daha geniş formatta bir toplantının yapılmasına karar verildiği ifade edildi. Guterres, tarafların ileriye dönük süreçte daha eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmaları gerektiğini vurguladı.
Guterres, Kıbrıs sorununa hâlâ "karşılıklı kabul edilebilir" bir çözüm bulunabileceğini kaydederek, BM’nin çözüm sürecine dair umudunu koruduğunu belirtti. Federal çözüm modeline doğrudan atıfta bulunmadan, sürece "eleştirel bir gözle" yaklaşılması gerektiği ifade edildi.
BM'nin başka bir raporunda ise, Kıbrıs’ta BM Barış Gücü’nün faaliyetleri ve taraflar arasındaki ihlallerin sürdüğü belirtildi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik geri itme uygulamalarının devam ettiği, 142 sığınmacının ara bölgede mahsur kaldığı kaydedildi. Ayrıca, GKRY polisine bağlı "Yabancılar ve Göçmenler Birimi"nin gerçekleştirdiği 137 ihlal ve barış gücü personeline yönelik agresif tutumlar dikkat çekti.
Kıbrıs’ta çözüm için süreç sürerken, BM Genel Sekreteri Guterres, çözüm umutlarını koruyarak, taraflara daha ciddi ve eleştirel bir yaklaşım benimsemeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, barış gücünün güvenliğinin sağlanması için UNFICYP’in görev süresinin uzatılması gerektiğini vurguladı.
15 Ekim 2024 tarihinde BM Genel Sekreteri Guterres’in ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum lider Nikos Hristodulidis arasında gerçekleşen gayrıresmi yemek toplantısında, Tatar, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyidi olmadan müzakerelerin anlam taşımayacağını dile getirdi.