Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna arasında yeniden gündeme gelen nükleer savaş söylemlerine tepki gösterdi ve bu durumu ciddi bir endişe kaynağı olarak değerlendirdi.
BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dujarric, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, Batı'nın ürettiği uzun menzilli silahların kullanımına yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirttiği açıklamasının ardından, nükleer silahlarla ilgili yükselen söylemin oldukça kaygı verici olduğunu ifade etti.
"Artan nükleer silah söylemleri, ciddi bir endişe yaratıyor" diyen Dujarric, bu durumun Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmanın, BM Tüzüğü ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmesi gerektiği beklentisiyle örtüşmediğini belirtti.
Dujarric, dünya genelinde yalnızca Ukrayna-Rusya savaşıyla sınırlı kalmayan, daha geniş bir küresel tehdit ortamının mevcut olduğuna dikkat çekti. Devletlerin silahsızlanma ve nükleer silahların kullanımının sınırlandırılmasına yönelik taahhütlerini artırmalarının önemli olduğunu vurguladı.
BM Sözcüsü, Genel Sekreter’in her zaman kamuoyuna veya özel toplantılarda, yanlış hesaplamaların çatışmaları daha da ölümcül hale getirebileceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı. "Tehdit içerikli dilin, yanlış anlaşılma riskini artırdığını düşünüyorum. Nükleer silahlar söz konusu olduğunda, bu riskin göze alınamayacak kadar tehlikeli olduğunu belirtmeliyim" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Yalta Avrupa Stratejisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Rusya'ya karşı devam eden savaşın sona ermesi için Batı tarafından üretilen uzun menzilli silahların kullanılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini savunmuştu.
Zelenskiy'nin bu açıklamalarına karşılık, Rus yetkililer ise NATO'ya, "nükleer bir güçle savaş riskine girmemesi" konusunda uyarıda bulunmuştu.