Alaşehir başta olmak üzere Salihli, Turgutlu ve Sarıgöl ilçelerindeki yayla mahallelerinde faaliyet gösteren çiftçiler, çeşitli meyveler yetiştirmenin yanı sıra alternatif ürün olarak cennet hurması üretimine yöneliyor. İlk olarak 10 yıl önce bu meyveyi alan çiftçiler, üretim miktarını hızla artırdı. Bölgedeki yaklaşık 1500 dönüm araziden 650 ton ürün elde eden çiftçiler, taze meyve pazarlamasında zorluk yaşadı.

Üzüm, kayısı, incir ve domates gibi ürünlerin kurutularak pazarlanma başarısını örnek alan çiftçiler, cennet hurması için de aynı yöntemi benimsedi. Hasat sezonu geldiğinde toplanan meyveler, özel seralarda dikey bir şekilde soyularak tellere asılıyor. Cennet hurmaları yaklaşık 40 günde kuruyor ve 5-7 kilogram yaş meyveden 1 kilogram kuru ürün elde ediliyor. Cennet hurmasının yaşken kilogramı 20 liradan satılırken, kurusu kilogram başına 200 ila 220 lira arasında alıcı buluyor. Ayrıca, kurutma işlemi sayesinde raf ömrü uzayan cennet hurması, iç pazarın yanı sıra ihracata da yönlendiriliyor.

1500 Dekar Arazide 650 Ton Cennet Hurması Üretildi

İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, il genelinde cennet hurması üretiminin her geçen yıl arttığını belirtti. Ürünün, şehirde önemli tarım ürünlerinden biri haline geldiğini ifade eden Öztürk, il genelinde 1500 dekar arazide yaklaşık 650 ton cennet hurması üretildiğini söyledi. Meyve kurutulduğunda katma değerinin arttığını ve çiftçiler için ayrı bir gelir kaynağı oluşturduğunu vurgulayan Öztürk, "Biz, 1500 dekarlık alanda yaklaşık 650 ton cennet hurması üreten bir iliz ve Türkiye'de bu alanda 9. sırada yer alıyoruz. Çiftçilerimiz için, üzüm, kiraz, erik, şeftali gibi diğer meyvelerden sonra cennet hurması önemli bir ürün haline gelmiştir. Bu ürün taze olarak ihracat edilirken, aynı zamanda kurutulmuş haliyle iç piyasada da kabul gören bir ürün olarak çiftçilere ek gelir sağlamaktadır" dedi.

Bakan Yumaklı: Gıda Denetimlerinde 600 Milyon Ceza Kesildi Bakan Yumaklı: Gıda Denetimlerinde 600 Milyon Ceza Kesildi

Çalışmalara 10 Yıl Önce Başlanmıştı

Alaşehirli üretici Dursun Uysal, 800 metrekarelik serada 80 tona yakın meyve kuruttuklarını ve talebin hızla artması nedeniyle diğer üreticilerden de meyve alarak kurutup piyasaya sunduklarını belirtti. Uysal, cennet hurmasındaki katma değeri artırmak için 10 yıl önce başladıkları çalışmaların meyvelerini topladıklarını ifade etti. İlk etapta talebin zor olduğunu ancak 8-10 yıllık süreçte seralarının kapasitesinin 80 tona kadar yükseldiğini söyleyen Uysal, şu anda kuru meyveyi başarılı bir şekilde pazarladıklarını dile getirdi. Cennet hurmasının yaş meyveye göre daha iyi bir pazarı olduğunu ve 5 yıl öncesine kadar satamadıklarını ancak kurutma sektörüyle birlikte iyi bir pazar edindiklerini vurgulayan Uysal, aracı firmalara verdikleri 30 ton kuru cennet hurmasının geçen yıl İngiltere, Hollanda ve Fransa'ya ihraç edildiğini ekledi.

AA