Çin'in Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplaması için 3 Mayıs'ta uzaya gönderdiği "Çang'ı 6" keşif aracı, Ay'ın karanlık tarafında bulunan Güney Kutbu - Aitken Çanağı içindeki kratere yumuşak iniş yaptı.

Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre Ay'a indikten sonra sondasıyla Ay yüzeyini kazmaya başlayacak keşif aracı, robotik koluyla toprak ve kaya örnekleri toplayacak. 

Örnek toplama işinin 14 saatte tamamlanması öngörülüyor.

Toplanan örnekler konteynerde mühürlendikten sonra yükseltme aracıyla yüzeyden yörüngedeki uyduya ve dönüş mekiğine taşınacak. Ardından dönüş mekiği, örnekleri Dünya'ya getirecek.

Çang'ı 6, bugüne dek Ay'ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak örneği toplayan ilk keşif görevi olacak.

Dünya'nın etrafı ile kendi etrafındaki dönüş hızı eşit olduğundan Ay'ın hep aynı yüzü Dünya'ya dönük oluyor. Ay'ın Dünya'dan görünmeyen uzaktaki yüzüne "karanlık yüz" adı veriliyor.

İsrail’in Gazze'ye Saldırılarında 37 Filistinli Daha Öldü İsrail’in Gazze'ye Saldırılarında 37 Filistinli Daha Öldü

"Karanlık" ifadesi, ışık yokluğunu değil bu bölgenin Ay'ın yakındaki yüzüne göre daha az bilinmesini ifade ediyor.

İlk kez Sovyetler Birliği'nin "Luna" uydusu, 1959'da Ay'ın karanlık yüzünü fotoğraflamıştı. ABD'nin 1968'deki insanlı ay seferi "Apollo 8" görevine katılan astronotlar da Ay'ın karanlık yüzünü bizzat gören ilk insanlar olmuştu.

Çin, Ay'daki keşif faaliyeti kapsamında Çang'ı 6'nın ardından, 2026'da Ay'ın güney kutbunda keşif yapmak üzere Çang'ı 7'yi gönderecek.  

Çin 2027'de de doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için testler yapmak üzere Çang'ı 8'i göndermeyi planlanıyor.

2030'dan itibaren de Çin, Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi, Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamayı hedefliyor.

Kaynak: AA