Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurları, Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e ait iki araştırma gemisini engelleyerek iki ülke arasında gerilime yol açtı. Olay, Spratly Adaları'nın kuzeyindeki Sandy Resifi yakınlarında meydana geldi. Bu bölge, yıllardır egemenlik ihtilafına neden olan bir alandır.

Niğde'de Atatürk'ün Şehre Gelişinin 91. Yıldönümü Kutlandı Niğde'de Atatürk'ün Şehre Gelişinin 91. Yıldönümü Kutlandı

Filipinler Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, Çin Sahil Güvenlik gemilerinin, bölgedeki araştırma faaliyetlerinde bulunan iki Filipin gemisine yaklaşarak engelleme yaptığı belirtilirken, Çin donanmasına ait helikopterlerin ise araştırma botlarının numune toplama faaliyetlerini engellediği ifade edildi.

Çin Sahil Güvenliği, yaptığı açıklamada, "yasa dışı" bir şekilde bölgeye giren Filipin gemilerinin engellendiğini ve numune toplama amacıyla adacıktan uzaklaşan araçların uyarılarak uzaklaştırıldığını duyurdu.

Sandy Resifi’nin Önemi

Sandy Resifi, Güney Çin Denizi'nde Çin, Filipinler ve Vietnam arasında egemenlik ihtilafına konu olan bir bölge. 1974'te Vietnam tarafından işgal edilen resif, son yıllarda herhangi bir ülkenin tam kontrolünde değil. Resif, 7 hektarlık bir kum adacığı olup, Çin'in “Tieşien Jiao” olarak adlandırdığı, Filipinler’in ise “Bailan” dediği bir alan olarak, iki ülke arasında yeni bir sürtüşme noktası haline gelmiş durumda.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına sahne olmuş bir bölge. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla bu denizin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgede hak iddia eden diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Çin'in bu bölgedeki adalarda üsler inşa etmesi, askeri varlığını artırması ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD'nin de tepkisini çekiyor. 2016 yılında Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in tek taraflı egemenlik taleplerini yasal olmayan bir durum olarak değerlendirmişti.

Kaynak: AA