Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, G20 ülkelerine Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde uluslararası yönetimi ve birçok alandaki işleyişi yeniden yapılandırmaya yönelik adımlar atılması çağrısında bulundu.  

Vang, özellikle ekonomi, yapay zeka, ticaret, tedarik zincirleri ve küresel barış konularında reform yapılması gerektiğini vurguladı. 

BM 79. Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleştirilen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda konuşan Bakan Vang, "küresel yönetim reformu" olarak adlandırdığı önerilerini sundu.  

Gelişmekte olan ülkelerin BM'nin önemli organlarında daha fazla yer alması gerektiğini belirten Vang, G20 üyelerinin bu konuda BM reformlarını desteklemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, “Gerçek çok taraflılığı savunmalıyız, seçici bir yaklaşımdan kaçınmalıyız” diye ekledi. 

Çin, BM'nin yapay zeka yönetiminde kilit bir rol üstlenmesini talep ediyor. Vang, çığır açan yapay zeka teknolojilerinin küresel düzeyde düzenlenmesi için BM öncülüğünde bir yönetim mekanizması kurulmasını önerdi.  

Çin, bu bağlamda BM Genel Kurulu’nda yapay zeka alanındaki uluslararası iş birliği ve kapasite geliştirmeye yönelik kararların hayata geçirilmesini destekleyeceğini duyurdu. 

ABD Yardımı Açıkladı, Zelenskiy’den Teşekkür Gecikmedi ABD Yardımı Açıkladı, Zelenskiy’den Teşekkür Gecikmedi

G20 ülkelerinin küresel ekonomik ve mali sistemde reform yapması gerektiğini belirten Vang, makro ekonomik politikaların daha iyi koordine edilmesini ve büyük ekonomilerin aldığı kararların olumsuz etkilerinin azaltılması gerektiğine işaret etti.  

Dünya Bankası ve IMF'nin yapısal reformlar yapması gerektiğini ifade eden Vang, IMF'nin yeni kota formülü sürecini hızlandırmasını talep etti. 

"Küçük Bahçeler ve Yüksek Çitler" Yaklaşımına Karşı Çıkılmalı 

BM'nin Gelecek Zirvesi'nde kabul edilen Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çeken Vang, dijital uçurumun kapatılması gerektiğini vurguladı.  

G20’nin, küresel ticaretin yönetiminde öncülük yapması gerektiğine de değinen Vang, serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasının ve korumacılıkla mücadele edilmesinin önemini belirtti. “G20, dünya ekonomisini açık tutma idealine sadık kalmalı, ticaretin serbestleşmesi ve kolaylaştırılması için çalışmalıdır” dedi. 

Sanayi ve tedarik zincirlerinin akışkanlığının korunması gerektiğini vurgulayan Vang, ayrımcı ve dışlayıcı ticaret politikalarına karşı çıkılmasının önemine işaret etti. Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kurallarına uygun olmayan önlemlerin küresel ticaretin sürekliliğini tehdit ettiğini belirtti. 

Vang ayrıca, BM'nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda G20 ülkelerinin kalkınma iş birliğini artırması gerektiğini ifade etti. Daha kapsayıcı ve dirençli bir kalkınma modelinin tüm ülkelerin yararına olacağını savunan Vang, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in başlattığı Küresel Kalkınma Girişimi'nin 100'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş tarafından desteklendiğini belirtti. Bu girişim kapsamında, Çin’in 1100’den fazla proje üzerinde iş birliği yaptığını açıkladı. 

Ukrayna ve Gazze Krizine İlişkin Görüşler 

Bakan Vang, Ukrayna'daki savaşa da değinerek, çatışmaların tırmandırılmasına karşı olduklarını ifade etti. Çin’in, savaşın genişletilmesi ve provokasyonlara karşı olduğunu belirtti ve uluslararası toplumun barış görüşmeleri için uygun ortamı oluşturması gerektiğini vurguladı. 

Gazze'deki durumu ise "adalet ve vicdan" sınavı olarak nitelendiren Vang, acil önceliğin kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmak olduğunu belirtti. İki devletli çözümün uygulanması ve Filistin’in BM’ye tam üye olarak kabul edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Çin, çok kutuplu bir dünya düzeni ve kapsayıcı ekonomik küreselleşme hedeflerine ulaşmak için G20 ile iş birliğine hazır olduğunu belirten Vang, küresel barış ve kalkınma adına bu iş birliğinin önemine dikkat çekti. 

Kaynak: AA