Günlük kullanıma sahip bazı eşyalar, fazla temizlenmekten aşınabilir, zarar görebilir ya da işlevlerini yitirebilir. İşte temizlerken dikkat edilmesi gereken, aşırı temizliğin zarar verebileceği şeyler;
1. Ahşap Mobilya
Ahşap mobilyaları sürekli olarak mum bazlı spreylerle temizlemek, yüzeyde yağlı bir birikime yol açarak daha fazla toz ve kir çekmesine neden olabilir. Bu nedenle, ahşap yüzeyleri her gün silme alışkanlığınız varsa, kuru bir bez kullanarak nazikçe temizlemeniz yeterlidir. Ayda bir ya da iki kez mumlu temizlik ürünü kullanmak ise idealdir.
2. Döküm Tavalar
Döküm demir tavalarınızı deterjanla yıkamak büyük bir hatadır çünkü deterjan, döküm tavaların doğal yapısına zarar verir. Yanmış kalıntıları temizlemek için iri taneli kosher tuzu ve su kullanmak en doğru yöntemdir. Tavayı yıkadıktan sonra iyice kurutmak çok önemlidir; çünkü tavada kalan su, paslanmaya neden olabilir. Döküm tavaları sık sık yıkamaya gerek yoktur, sadece silmek yeterli olabilir.
3. Ayna
Aynaları her gün cam temizleyiciyle silmek, uzun vadede aynanın kenarlarında veya ortasında siyah noktaların oluşmasına yol açabilir. Aynanın yüzeyine zarar vermemek için haftada bir kez temizlemek yeterlidir.
4. Kazak
Yünlü kazakları sık sık yıkamak, onların hızla yıpranmasına ve şekillerini kaybetmelerine neden olabilir. Kazakları birkaç kez giymeden yıkamak gereksizdir, özellikle içlik ile kullanıldığında, 6 kereye kadar giyilebilir.
5. Kot Pantolon
Kot pantolonların sık sık yıkanması, kumaşın yapısını bozabilir ve ömrünü kısaltabilir. Kot üreticileri, pantolonları 6 ayda bir yıkamayı öneriyor. Kotları taze tutmak için dondurucuya koymak ya da ev yapımı bir ferahlatıcı sprey kullanmak etkili yöntemlerdir.
7. Deri Ürünler
Deri çanta, ceket veya mobilyaları fazla temizlemek, derinin kurumasına ve çatlamasına neden olabilir. Deri ürünlerinizi düzenli olarak nemlendirici ile bakım yapmak daha uzun ömürlü olmalarını sağlar.
8. Halı
Halıları çok sık ve sert bir şekilde temizlemek, dokularına zarar verebilir. Halınızı yılda iki kez profesyonel bir temizlikten geçirmek ve haftada bir nazikçe süpürmek en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Sık temizlenildiğinde kullanım ömrü kısalan bazı eşyaların kullanım ömürlerini uzatmak için, bu eşyaları sık yıkamaktan veya yanlış şekilde temizlemekten kaçınmak gerekiyor. Eşyaların doğru temizlik yöntemlerini öğrenmek, kullanım ömürlerini uzatarak bütçeye katkı sağlıyor.