Verimli toprakları ve geniş tarım arazileri nedeniyle "İç Anadolu'nun Çukurovası" olarak anılan Ankara'nın Çubuk, salatalık başta olmak üzere lahana, patlıcan, havuç, mısır, hatta mandalina ve muz gibi 40 farklı sebze ve meyveden yapılan turşularıyla dikkat çekiyor. Yaz aylarında üretimi yapılan Çubuk turşusu, sonbahar ve kış aylarında raflara çıkıyor ve Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki sofralara lezzet katıyor.
Coğrafi İşaret Tescilli "Yeşil Altın"
Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Çubuk turşusunun 2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili aldığını ve Avrupa Birliği'ne de tescil başvurusu yapıldığını belirtti. "Çubuk turşusunu eşsiz kılan en önemli özellik, tüm malzemelerin ilçemizde yetişiyor olması" diyen Demirbaş, mandalina ve muz gibi bazı ürünlerde ise deneme amaçlı üretim yapıldığını ekledi. Türkiye’nin dört bir yanına satılan Çubuk turşusunun, ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve İngiltere dahil 15 ülkede büyük talep gördüğünü belirten Demirbaş, "Hedefimiz, Çubuk turşusunu dünya çapında tanınan bir marka haline getirmek," dedi.
Salatalık Turşusu Öne Çıkıyor
Üretilen turşuların yüzde 80’ini salatalık turşusu oluştururken, lahana, domates ve patlıcan gibi diğer sebzelerden yapılan turşular da tercih ediliyor. Demirbaş, Çubuk’un bereketli topraklarında yetişen "Toros tipi salatalık"ların, doğal kaynak sularıyla beslenmesinin turşuya özel bir lezzet kattığını ifade etti. Turşunun lezzetini artıran diğer unsurlar ise defne yaprağı, dereotu, sarımsak gibi aromalar ve su-tuz-sirke oranlaması. İlçe turşusunun tanıtımını artırmak amacıyla uluslararası festivallere katılarak yurt dışı pazarını genişletmeyi amaçlıyor.
Doğal Üretim ve Eğitim Çalışmaları
Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kuruldu. Tesisin sorumlularından Gülden Tosun, turşunun doğal yöntemlerle üretildiğini ve bölge halkına tanıtıldığını söyledi. Tesis, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden gelen gıda bölümü öğrencileri için de bir uygulama alanı sağlıyor. Tosun, "Laboratuvarımızda çeşitli testler yaparak turşularımızı daha faydalı hale getirmeye çalışıyoruz. Mevsimine uygun sebze ve meyvelerin turşusunu yapıyoruz," diye belirtti.
Talebe Göre Çeşitleniyor
Çubuk Turşucular Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, ailesinin 48 yıldır turşu ürettiğini ve işin kuşaklar boyunca süreceğini söyledi. İlk olarak salatalık turşusu ürettiklerini, ancak talepler doğrultusunda ürün yelpazesini genişlettiklerini anlatan Benli, "Yaklaşık 40 çeşit turşu yapıyoruz ve bugüne kadar olumsuz bir geri dönüş almadık. Gelen talebe göre farklı sebzelerden turşu yapmaya devam edeceğiz," dedi. Benli, yıllık yaklaşık 200 ton turşu sattıklarını ve salatalık turşusunun 1 kilogramlık fiyatının 100 lira, 2 kilogramlığın 200 lira, 5 kilogramlık paketlerin ise 400 liradan satışa sunulduğunu ekledi.
Çubuk turşusu, özgün lezzetiyle hem Türkiye’de hem de dünya çapında sofralarda yer almaya devam ediyor.