Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde ‘Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele’ oturumunda dikkat çeken açıklamalarda bullundu.
Her 10 insandan birinin açlıkla mücadele ettiği dünyada Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 9 sene önce kabul edilen ‘2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine’ erişme yolundaki gayretlerin henüz beklenen sonuçları veremediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, dünyanın neresinde bir ihtiyaç sahibi varsa imkanları dahilinde yardıma koşmayı görev bilen bir geleneğin temsilcisi olduğunun altını çizdi.
"Komşusu açken tok yatmamayı" kendisine şiar edinen milletin, 2015'ten bu zamana milli gelirinin yaklaşık yüzde 1'ini insani yardımlara ayırarak "dünyanın en hamiyetperver ülkeleri" içinde yer aldığını ifade eden Erdoğan, Brezilya Dönem Başkanlığı'nın ‘Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak’ kurma seferberliğini, sadece stratejik bir girişim değil, ahlaki bir sorumluluk olarak da gördüklerini ifade etti.
Erdoğan, bugün bir taraftan bu küresel ittifakı inşa ederken, diğer yandan da Gazze başta olmak üzere Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki çatışmalarda hayatları altüst olan sivillerin kaderleriyle baş başa bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak şunları aktardı:
"Özellikle Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor. Artan saldırılar ve yaklaşan kış mevsimiyle, Gazze halkının şartları günden güne kötüleşiyor. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı. Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum."