Bursa’da Psikolojik Sorunları Olan Genç, Babasını Bıçakladı Bursa’da Psikolojik Sorunları Olan Genç, Babasını Bıçakladı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde derin deşarj yöntemiyle atık bırakılmasını sualtı kamerasıyla görüntüleyerek çevre kirliliğine dikkat çekti. Sarı, bir dalış sırasında, 20 metre derinlikte denize boşaltılan atıkları X hesabı üzerinden paylaştı.

Sarı, paylaşımında bu tür atıkların, "Harika bir plajın ilerisinde" yer alan bölgelere bırakıldığını ve bu tür manzaraların, Marmara'nın neredeyse her kıyısında görülebileceğini belirtti. Ayrıca, atıkların sadece Marmara’yı değil, ekosistemi de ciddi şekilde tehdit ettiğine vurgu yaptı. Sarı,"Buna benzer binlerce boru halen Marmara'yı kirletmeye devam ediyor" şeklinde açıklama yaptı.

Müsilaj ve Kirlilik: Büyük Bir Tehdit

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde etkili olan müsilaj sorununa da dikkat çekti. Müsilajın, denizin yüzeyinden 30 metre derinliğe kadar yayıldığını ve hatta yer yer yüzeye çıktığını belirtti. Sarı, müsilajın oluşumunun temel tetikleyicilerinden birinin deniz kirliliği olduğunu ve atıkların ön arıtmadan derin deşarjla denize verilmesinin bu durumu daha da kötüleştirdiğini vurgulayarak, "Arıtılmadan denize deşarj edilen her atık, müsilaj oluşumuna katkı sağlıyor" dedi.

Derin Deşarj Uygulamalarının Tehlikesi

Sarı, özellikle bazı belediyelerin veya danışman ekiplerinin, atıkları ileri biyolojik arıtma yapmadan derin deşarj yöntemiyle denize boşaltmayı savunmalarını eleştirdi. 1980'li yıllarda, akademik dünyada derin deşarjın yanlış olduğu ifade edilirken, günümüzde hâlâ bu yöntemin kullanılmasının ciddi sorunlara yol açacağını belirtti. Sarı, "Marmara hassas bir ekosistemdir ve 1 litre bile atık arıtmadan denize verilemez" uyarısında bulundu.

Marmara Denizi ve Geleceği

Sarı, doğadaki hiçbir atığın yok olmadığını vurguladı ve Marmara Denizi'nin Karadeniz’e ve Akdeniz’e giden akıntılarla temizlenmeyeceği görüşünün doğru olmadığını ifade etti. Marmara'nın, özellikle atıkların arıtılmadan denize verilmesiyle kirlenmeye devam ettiğini belirten Sarı, "Müsilaj bir sonuçtur, neden değil" diyerek, kirliliği durdurmadan müsilajdan kurtulma şansımızın olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Sarı, son olarak, belediye ve yöneticileri atıkları doğru şekilde arıtmaya ve Marmara'nın ekosistemini korumaya davet etti.

Kaynak: AA