Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul’da 2'ncisi düzenlenen Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu'nda Türkiye'de haberciliği de içine alacak şekilde telif haklarının 1952 yılında yürürlüğe giren kanun kapsamında korunduğuna dikkat çekerek, “Modern bir Dijital Telif Yasası'nın yürürlüğe girmesi elzemdir, olmazsa olmazdır” tespitinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 2'ncisi düzenlenen Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu'nda konuşan Fahrettin Altun amaçlarını, “Muhabirlerin, gazetecilerin, basın emekçilerinin büyük emek ve özveriyle hazırladıkları özgün içeriklerin, bedeli ödenmeden ticari amaçlarla kullanılmasının önüne geçmek. Yayıncıların ürettiği içeriklerin bedelsizce kullanılmasıyla oluşan haksız rekabeti ortadan kaldırmak ve bu doğrultuda bir an önce basın haber içeriklerinin telifinin koruması için gerekli yasal alt yapı çalışmalarının hayata geçirilmesi için gerekli ortamın hazırlanmasına katkıda bulunmak" diyerek açıkladı.
Batılı Dijital Medya Şirketlerine ‘Dur’ Denilmeli
Altun, günümüzde Batılı dijital medya şirketleri, sosyal medya platformları ve teknoloji devlerinin bu durumdan haksız kazanç elde etmekte olduğuna özellikle dikkat çekerek, “Bu gidişe bir dur denmesi gerektiği açıktır. Bizler her platformda dilimiz döndüğünce şu gerçeği dile getirmeye çalışıyoruz. Bugün insanlık, küresel düzlemde bir adalet sorunuyla pençeleşmektedir ve bu adalet krizini derinleştiren başlıca dinamiklerden biri de bütün dünyanın muhatap olduğu medya emperyalizmi ve dijital faşizmdir” tespitini yaptı.
Batılı medya şirketlerinin küresel adaletsizliği yaymakta ve kurumsallaştırmakta olduğunu vurgulayan Altun, “Sözünü ettiğimiz Batılı medya şirketleri, sosyal medya platformları, orijinal haber içerikleri başta olmak üzere dünya üzerindeki bilgi kaynaklarını sömürmekte, bu içerikleri istedikleri formatlarda dağıtarak büyük gelirler elde etmektedir" açıklamasını yaptı.
Altun 72 Yıllık Kanuna Dikkat Çekti
Altun bu nedenle yeni yasal düzenlemelerin gerekliliğinden de bahsederek, Türkiye'de haberciliği de içine alacak şekilde telif haklarının 1952 yılında yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunduğunu hatırlattı.
72 yıl önce yapılmış bir yasadan bahsettiklerini kaydeden Altun, “Hakikatin, gerçek haberin korunması kadar, haberciliğin geleceği açısından da bu kanunun bir an önce güncellenmesi, daha doğru bir deyişle modern bir Dijital Telif Yasası'nın yürürlüğe girmesi elzemdir olmazsa olmazdır. Ülkemizde halihazırda dijitalleşen medya sektöründe faaliyet gösteren yayıncıların bu faaliyetleri karşılığında gelir elde etmesine imkan tanıyacak, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına da uyumlu şekilde telif haklarını düzenleyecek bir yasa yapılması gündemde” bilgilerini verdi.
Dijital Telif Yasası Meclise Gelecek
Altun, söz konusu düzenleme için teknik çalışmaların; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Ajansı (AA), Rekabet Kurumu ve Basın İlan Kurumu gibi paydaşların katkılarıyla sürdürüldüğünü de ifade ederek, “Umudum odur ki; Yüce Meclisimizin gündemine bu çalışmalar çok hızlı bir şekilde girerek ve Dijital Telif Yasası hayata geçer ve sözünü ettiğimiz bu süreçte emek hırsızlığının da önüne geçilir. Medya kuruluşlarımızın, haber ajanslarımızın Batılı sosyal medya şirketleri tarafından sömürülmesi böylelikle sona erecektir" değerlendirmesini yaptı.