‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Ticaret Bakanlığı üzerinden ulaşılan bilgiye göre, söz konusu kanunla günlük hayatta ticareti ilişkin bazı hükümler getirildi.

Bu çerçevede ev finansmanı sözleşmelerinin mesafeli usulle yapılabilmesine imkan sağlanarak sektörün ve tüketicilerin işi kolaylaştırıldı.

Dijital ve şubesiz bankacılığın yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasına uyumlu olarak tüketicilerin krediye uzaktan iletişim araçlarıyla hızlı bir şekilde erişmelerini sağlamak için finansmana ulaşmaları kolaylaştırıldı.

Doğrudan satış sisteminde düzenlemelere gidilerek kadınların iktisadi yaşama daha fazla dahil olmasına katkı sağlandı.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan ve yaklaşık 2 milyon kişinin gelir elde etmek için çalıştığı, ekonomik büyüklüğü 10 milyar lira olan doğrudan satış sistemlerinin yasal altyapısı kuvvetlendirilerek hem tüketicilere hem de gelir elde etmek isteyen doğrudan satıcılara daha etkin yasal koruma oluşturuldu.

‘Saadet Zinciri’ Düzenlemesi

Bunların yanı sıra halk arasında ‘saadet zinciri’ olarak adlandırılan ve yasa dışı olan piramit satışlar ile doğrudan satışlar arasındaki ayrım net bir şekilde ortaya kondu ve yasal olmayan piramit sistemlerin doğuracağı zararların önüne geçmek amaçlandı. Bu doğrultuda, doğrudan satış firmalarının sorumlulukları ile sistemin temel ilkeleri netleştirildi, sistemden ürün alan tüketicilerin bilgilendirilmesi ve cayma haklarını kullanmaları daha kolay hale getirildi.

Kanun ile yaptırım hükümleri ölçülülük ve caydırıcılık ilkeleri dikkate alınarak tekrar düzenlendi.

Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulunca uygulanan idari para cezalarının daha fazla caydırıcı olması için Kurula, bu cezaları kanunda ortaya konan ölçütler kapsamında 10 katına kadar artırımlı uygulayabilme yetkisi tanındı.

Caydırıcılık için Para Cezaları Öngörüldü

Bilgi ve belge sunma yükümlülüğü hakkındaki idari para cezasında ölçülülük ilkesi göz önünde bulundurularak düzenlemeye gidildi.

Belirlenen yükümlülüklerin çiğnenmesi durumunda caydırıcı idari para cezaları uygulanması öngörüldü.

Reklam Kurulunca uygulanan cezalar da uzlaşma kapsamına girdi. Bu doğrultuda mevzuata aykırı reklam veya tüketicileri hedef alan haksız ticari uygulamalar, kanunda yer alan uzlaşma müessesi kapsamına dahil edildi. Böylece hem kamu alacaklarının masrafsız ve hızlı tahsili hem de yargının iş yükünün hafifletilmesi sağlanmış oldu.

Diğer taraftan Bakanlık, tüketicilerin değişen gereksinimlerini dikkate alarak mevzuatın geliştirilmesine, iyileştirilmesine ve mağduriyet meydana gelmeden gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalarını devam ettiriyor. 

Döviz Kuru Riski Nedir? Döviz Kuru Riski Nedir?

Söz konusu düzenlemenin doğrudan satış ve idari para cezasına ilişkin hükümleri ise 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA