Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 8 Nisan’dan itibaren e-Devlet üzerinden başvuruları alınmaya başlanan doğum yardımına şimdiye kadar yaklaşık 170 bin başvuru yapıldığını açıkladı. Göktaş, ödemelerin mayıs ayında annelerin hesaplarına yatırılacağını bildirdi.

CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu Hafta Sonu programında konuşan Bakan Göktaş, Türkiye’de doğurganlık oranının azaldığına dikkat çekerek, “Nüfusun kendini yenileme oranı 2,1’dir. Bu kritik bir eşiktir, yani nüfus kendini yenileyemiyor. Avrupa da benzer süreçlerden geçiyor, pek çok ülkede benzer bir tablo var. Bu da şunu gösteriyor: Yaşlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yirmi Yıl Sonra Askere Gönderecek Çocuk Bulamayabiliriz”

Yaşlı nüfus oranının yüzde 10,6’ya ulaştığını belirten Göktaş, çocuk sayısının azalmasına karşılık yaşlı oranının arttığını vurguladı. Göktaş, “Yirmi sene sonra askere gönderecek çocuk bulamayabiliriz. Bu kadar ciddi bir meseleyle karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık olarak aileyi merkeze alan politikalar yürüttüklerini kaydeden Göktaş, 2024-2028 Aile Eylem Planı çerçevesinde sağlıklı ve güçlü aile yapısını desteklemeye yönelik önemli adımlar attıklarını söyledi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında oluşturulan Nüfus Politikaları Kurulu ve Aile Enstitüsü’nün kurulmasının da bu sürece katkı sağlayacağını ifade etti.

91 Binden Fazla Çift Aile ve Gençlik Fonu’na Başvurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 2025’in “Aile Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Göktaş, bu kapsamda yürütülen Aile ve Gençlik Fonu’na dair bilgileri de paylaştı. İlk olarak deprem bölgesinde başlatılan fonun 81 ile yaygınlaştırıldığını belirten Göktaş, “Fonun uygulanmasıyla 18-29 yaş aralığında evlenen genç oranı yüzde 62’den yüzde 64’e çıktı. Bugüne kadar 91 bin 179 çiftimiz başvurdu” dedi.

Niğde'de Organ Bağışı İki Kişiye Umut Oldu Niğde'de Organ Bağışı İki Kişiye Umut Oldu

Ortalama evlilik yaşının kadınlarda 25,8; erkeklerde 27,9'a yükseldiğini aktaran Göktaş, hiç evlenmeyenlerin oranında da artış olduğunu söyledi. Gençleri evlilik öncesi eğitim programlarıyla da desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Doğum Destek Sistemine Yoğun İlgi

Bakan Göktaş, Aile Yılı kapsamında hayata geçirilen “doğum destek sistemi”ne de dikkat çekerek, “1 Ocak itibarıyla doğan çocuklar için birinci çocuğa 5 bin TL tek seferlik, ikinci çocuğa aylık 1500 TL, üçüncü çocuğa aylık 5 bin TL destek veriyoruz” dedi.

Ödemelerin çocuk beş yaşına gelene kadar, kesintisiz bir şekilde annenin hesabına yatırılacağını belirten Göktaş, “Bu sabah itibarıyla 169 bin 921 başvuru aldık. İlk ödemeler mayıs ayında yapılacak. Başvuruların yüzde 43’ü birinci çocuk için, yüzde 30’u ikinci çocuk için ve yüzde 18’i üçüncü çocuk için yapıldı. Dördüncü ve daha fazla çocuk için yapılan başvuru oranı ise yüzde 9 civarında” bilgisini verdi. En çok başvurunun İstanbul’dan geldiğini kaydeden Göktaş, İstanbul’u Ankara ve Şanlıurfa’nın izlediğini ifade etti.

Genç Çiftlere Özel Sektörden İndirim Çağrısı

Aile Yılı çerçevesinde gençlerin evlilik sürecini kolaylaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Göktaş, Türk Hava Yolları ve TCDD tarafından sunulan evlilik indirimlerine dikkat çekti. THY’nin aynı soyadı taşıyan 3-9 kişilik aile üyelerine yüzde 15, TCDD’nin ise yeni evlenen çiftlere yüzde 50, aile bireylerine ise yüzde 15 oranında indirim sağladığını belirtti.

Beyaz eşya ve ev eşyası maliyetlerinin yüksekliğine işaret eden Göktaş, bazı firmalarla indirim protokolleri imzalanacağını ve bu kapsamda yüzde 40’a varan indirimler sağlanacağını açıkladı. “Bu protokollere dâhil olmak isteyen firmalarla iş birliği yapmaktan mutluluk duyarız” diyerek özel sektöre çağrıda bulundu. Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru şartlarını taşımayan gençlerin de bu indirimlerden yararlanabileceğini söyledi.

“Bu İyilik Hareketini Tüm Türkiye’ye Yaymak İstiyoruz”

Bazı belediyelerin ve firmaların il bazlı aile destek programları yürüttüğünü de aktaran Göktaş, “Bu iyilik hareketini tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Gönül Elçileri Projesi kapsamında koruyucu aile sistemine de değinen Göktaş, “2002’de koruyucu aile yanında büyüyen çocuk sayısı 515 iken, bugün bu sayı 10 bin 558’e ulaştı. Bu model dünyaya örnek oldu” ifadelerini kullandı.

Doğum İzni ve Dijital Güvenlik Çalışmaları

Doğum sonrası izin sürelerinin artırılması yönünde bir çalışma yürüttüklerini belirten Göktaş, “Komşu anne” olarak tanımlanabilecek ev temelli çocuk bakım sistemi gibi alternatif modeller üzerinde de çalıştıklarını açıkladı.

Sosyal medya platformlarındaki zararlı içeriklere karşı ciddi önlemler alındığını söyleyen Göktaş, geçen yıl 2 bin 500’den fazla zararlı içeriğe doğrudan müdahale ettiklerini belirtti. Wattpad ve Roblox gibi platformların temsilcilerinin de bakanlıkla görüşmek istediğini aktaran Göktaş, dijital güvenliğin sağlanması için iki aşamalı bir düzenleme üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Son olarak, kadın ve ailenin birbirine rakip gibi gösterilmesini doğru bulmadığını vurgulayan Göktaş, “Kadınları güçlendirmezsek o ailede çocuklar mutlu olamaz. Sağlıklı bir nesil yetişmesi için kadın da aile de birlikte güçlenmeli” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA