Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika bölgesi dışındaki ilk M çiçeği virüsü (mpox) vakasının İsveç'te tespit edilmesinin ardından tüm ülkelere "birlikte hareket etme" çağrısında bulundu. Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsveç’teki bu vakayı, virüse karşı ortak bir mücadele gerektiğinin altını çizerek değerlendirdi.

Gözetim ve Veri Paylaşımının Önemi

Ghebreyesus, etkilenen ülkelerin gözetimi artırması, veri paylaşması ve virüsün bulaşma yollarını daha iyi anlamak için iş birliği yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ülkelerin, aşı gibi tıbbi araçları paylaşarak önceki salgınlardan alınan dersleri mevcut duruma uygulamalarını tavsiye etti.

Halk Sağlığı Acil Durumu İlanı

Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla yayılma riski taşıdığını belirterek, 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesi'ni toplama kararı aldı. Komite, M çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu yönünde tavsiyede bulundu ve Ghebreyesus da bu tavsiyeyi kabul etti.

Virüsün Yayılma Yolları ve Belirtileri

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor. Virüs, vücut döküntülerine, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf gibi eşyalarla temasla ya da vücut sıvılarıyla yayılabiliyor. Virüsün neden olduğu ilk belirtiler, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor ve yüksek ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlarla kendini gösteriyor.

İklim Değişikliği Migreni Tetikliyor İklim Değişikliği Migreni Tetikliyor

Tedavi ve Önlemler

Özel bir tedavisi bulunmayan hastalık, genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, 2022'de "maymun çiçeği hastalığı" ismini ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

Kaynak: AA